SEKTÖRDEKİ DURGUNLUK SADECE KONUT SATIŞLARINI ETKİLEMİYOR

İnşaat sektörünün sadece konut yapmak ya da satmaktan ibaret olmadığının altını çizen Başkan Kozak, Türkiye ekonomisinin lokomotifi sektörün, yaklaşık 300 farklı alt sektörü destekleyen özelliğiyle istihdam ve iş yaratma bakımından da öncü bir sektör olduğunu vurguladı.

Yaşanan durgunluğun birden fazla sebeplerinin olduğunu söyleyen Başkan Kozak: “Öncelikle ülkemizde yaşanan terör olayları, Suriye ve Rusya ile yaşanan kriz gibi sebeplerden ötürü ekonomide durgunluk yaşanıyor. Bu durgunluk en çok da ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe hissediliyor” dedi. 

YENİ ARSALARIN İMARA AÇILMASI GEREKİYOR

Diğer yandan arsa paylarının artmasının maliyeti yükselttiğini söyleyen Kozak: “Bu gün kentimizde arsa payları % 50’lere yaklaştı. Hal böyle olunca müteahhit firmalarında maliyetleri kat kat artıyor. Bu maliyeti de elbette satıştan çıkarması gerekiyor, doğal olarak konut fiyatları da yükseliyor.  Bütün artışların ana sebebi ise arsa yokluğundan kaynaklanıyor. Bir önce yeni arsaların imara açılması ve inşaat sektörünün desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

FAİZ ORANLARI YÜKSEK

Konut satışlarının azalmasındaki bir diğer önemli etkenin de faiz oranlarının yüksek olmasından kaynaklandığını söyleyen Başkan Kozak: “Arsa paylarının yükselmesiyle artan konut fiyatlarına, ek olarak banka faiz oranlarını da eklediğimizde, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın karşına çok büyük rakamlar çıkıyor. Borç yükü artıyor. Dolayısı ile bu durum satışları etkiliyor. Bu gün borçlanmadan ev sahibi olmak birçok vatandaşımız için maalesef hayal.

Hükümetin faiz indirimi konusunda çalışmaları var ama henüz bir neticeye varılmadı” dedi.

HAKSIZ REKABET

“İnşaat sektörünün kârlı ve cazip bir sektör olduğunu düşünen ancak bu sektör hakkında bilgi sahibi olmayanların sektöre dahil olmaları haksız bir rekabetin oluşmasına neden oldu” diyen Başkan Kozak, konut almak isteyenleri uyararak: “Bu gün sektörde mesleği müteahhitlik olmayan bir çok kişinin inşaat yaptığını görüyoruz. Çok uygun fiyatlar sunarak, vatandaşın iyi niyetini suiistimal edenler var.   Bu yüzden konut alırken vatandaşımız gerçek anlamda bu işi yapan firmaları tercih etsinler” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SADECE CADDE ÜZERİNDEKİ BİNALARDA OLMAMALI

Kentsel dönüşümün de kentimizde hızla ilerlediğine dikkat çeken Başkan Kozak, kentsel dönüşümde yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

Bu gün baktığımızda, kentsel dönüşüm sadece cadde üzerinde bulunan binalara uygulanıyor. Bu, hem müteahhit firma için hem de daire sahipleri için cazip bir durum.

Kentsel dönüşüm ile şehrin genel görünüşünü, dokusunu bozan, çarpık yapılaşma ve gecekondulaşmanın ortadan kaldırılması, ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların herhangi bir afet durumunda olası zararlarının önüne geçilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Çağdaş şehircilik ilkeleri ile planlı bir dönüşüm amaçlanmaktadır.

Fakat kentimize baktığımızda bu dönüşüm kar güdülerek sadece cadde üzerinde bulunan konutlarda yaşanıyor. Bu durum da endişe verici. 

Çağdaş şehircilik ilkeleri ile planlı bir dönüşüm amaçlanıyorsa, şehri bir bütün olarak ele alıp o yönde bir dönüşüm sağlanmalı.”

AMAN DİKKAT!

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE EVİNİZDEN OLABİKLİRSİNİZ

Kentsel dönüşümde önemli bir konuya daha dikkat çeken Başkan Kozak, kat karşılığı anlaşma yapılacak şirket seçilirken ve anlaşma yapılırken dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu ve ekledi: “Müteahhit firmanın iflas etmesi veya işe hiç başlamaması durumunda malikler sözleşmeyi tek taraflı fesh edemiyorlar. Sözleşmenin fesh edilebilmesi için mahkemeye gidilmesi gerekiyor ve mahkeme sürecinin Yargıtay aşaması dahil en az 2 yıl olduğu düşünüldüğünde evlerini boşaltmış ve yıkılmış binalarda hak sahibi olanların büyük sorunlar yaşaması kaçınılmaz olur” dedi. 

Editör: Haber Merkezi