İnşaatçılar Odası Başkanı Adnan Kozak, İmar Barışı ve esnafın sorunlarına dair açıklamalarda bulundu.

Altı ay daha süresi uzatılan imar barışında bir takım eksiklerin olduğuna dikkat çeken Başkan Kozak, çok katlı binalarda sorunlar yaşandığını vurguladı.

İmar Barışında bir takım eksik mevzuatlar yüzünden vatandaşın yararına olan bu uygulamadan bir çok konut sahibinin yararlanamadığını söyleyen Başkan Kozak: “Çok katlı binaların imar barışından faydalanmak üzere müracaatları hep birlikte alınıyor.  Çok katlı binalarda bazı konut sahiplerinin bu barıştan faydalanmak istememesi diğer konut sahiplerini mağdur ediyor.  Hal böyle olunca da imar barışı adı altında yapılanlar, barış değil konut sahipleri arasında savaşa neden oluyor. 

Bu yüzden çok katlı binalarda bireysel başvurular alınıp, vatandaş mağdur edilemeyecek şekilde bir düzenlemeye gidilmelidir” diye konuştu.

BAĞKUR PİRİMLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

Başkan Kozak, Ocak ayı itibari ile Bağkur primlerinin enflasyonun üzerinde artmasına esnafın tepkili olduğuna dikkat çekerek: “Ülkemizde ekonomik çalkantının yaşadığı şu günlerde esnafımız hükümetten destek beklerken, Bağkur primlerine enflasyonun üzerinde bir artış bizleri ziyadesiyle üzmüştür.

Yaşanan ekonomik çalkantıda döviz kurundaki dengesizlik maliyetleri artırmış üretimi kısıtlamıştır. Kepenk kapatmamak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için direnen küçük esnafımız, maalesef vergi yükü ile mücadele ederken bir de Bağkur primlerinin artması ek yük getirmiştir.

Bu gün en düşük yani 1. basamak Bağkur primi 754,61 TL olmuştur. Bu rakam düzenli ödeyebilenler için. Eğer geçmiş döneme ait borcu olan esnafımız var ise 882,51 TL ödeyecek.

Hükümetimizden küçük esnafımızın yüzünü güldürecek haberler bekliyoruz” dedi.

TİCARİ BORÇLAR DA YAPILANDIRILMALI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, "Kredi kartı borcunu ödemekte zorlanan vatandaşlarımıza, Ziraat Bankası aracılığıyla, kredi kartı borçları tek bir çatı altında toplanacak. Hangi banka olursa olsun, buradan alınan krediyle borçlar kapanacak. Aylık gelirine uygun şekilde bu borcunu ödeyecek" şeklinde açıklama yapmıştı. Başkan Kozak, bu yapılandırmanın çok önemli bir yapılandırma olduğunu ancak sadece bireysel borçları kapsamasının eksik bir çalışma olduğunu söyledi.  

Esnafların çoğunlukla ticari kart kullandıklarını hatırlatan Başkan Kozak: “Bu yapılandırmanın amacına ulaşabilmesi için ticari borçlarında yapılandırılması gerekiyor. Ancak bu şekilde küçük esnafımız rahat bir nefes alabilir, ekonomiye katkı sağlamaya devam edebilirler.

İstihdamı artırmak, ekonomiyi canlandırmak, piyasada nakit akışı sağlamak için esnafımızın desteklenip güçlendirilmesi lazım.

 Bizler esnafımızın sorunlarını dile getirmek ve hükümete iletmekle mükellefiz. İnşallah yetkililer esnafımızın sesine kulak verip, o yönde politika üreteceklerdir. Güçlü bir ekonomiyle Türkiye 2023 hedefine ulaşır. Bu da esnafımızın ayakta kalmasıyla olur” diye konuştu.

PROJELERİN YARIŞTIĞI BİR SEÇİM İSTİYORUZ

Açıklamasının devamında 31 Mart Yerel Seçimlerine de değinen Başkan Kozak; “Öncelikle yerel seçimlerin şehrimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Demokrasinin gerektirdiği gibi projelerin yarıştığı bir seçim süreci yaşanır. Seçimler fırsattır, hemşerilerimizde bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirip, donanımlı adaylara yönetimi emanet edeceklerdir.  

Adaylığı kesinleşen belediye başkan adaylarımıza başarılar diliyorum.  Ayrıca, tüm adaylarımızdan da esnaflarımızın ekonomik durumunu canlandıracak projeler bekliyoruz” dedi. 

Başkan Kozak; “Şehrimizin kalkınması hep birlikte el ele verip, istişare ederek mümkün. Biz de İnşaatçılar Odası olarak şehrimizin kalkınması adına her türlü çalışmanın yanında yer alacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi