Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Haziran Ayı 14. Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkan Vekili Ali Cilve’nin  başkanlığında yapıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan öğrencilerle “Kariyer Günü” şeklinde gerçekleştirilen toplantıya, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, KSÜ Fakülte Yöneticileri, iş adamları ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan KMTSO Meclis Başkan Vekili Ali Cilve, mezun olan öğrencilerin Kahramanmaraş’ta iş hayatına atılmaları için gerekli desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

22 Yaşında Belediye Başkan Yardımcısı Oldum

Bugüne kadar KMTSO ile KSÜ’nün birçok ortak çalışmasının olduğunu dile getiren KMTSO Meclis Başkan Vekili Ali Cilve, yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “ Bugün, böyle bir buluşmanın gerçekleşiyor olması bizleri son derece memnun etmektedir. Üniversitemizin yetiştirdiği genç mühendis arkadaşlarımızın şehrimize hizmet vermeleri ve sanayicilerimizle beraber şehrimizi daha üst noktalara taşımaları en büyük dileğimizdir. Biz, Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerekli ortamı sağlamaya hazırız. Çoğunuzun şehrimizde kalarak hizmet vermenizi arzuluyoruz. Ben aslen Kırıkkaleliyim. Harita Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra 1974 yılında, 22 yaşında iken Belediye İmar Müdürü ve Belediye Başkan Yardımcısı oldum. 36 yıldır Kahramanmaraş’ta yaşıyorum. Şu anda da KMTSO Meclis Başkan Vekili olarak karşınızdayım. Bir çok işadamı derneğinde görev aldım. Aktif çalışma hayatımı sivil toplum kuruluşu faaliyetleriyle destekledim. Sizlere de tavsiye ederim.”




Kahramanmaraş, Yaşanabilir Yüksek Kentler Arasındadır

Kahramanmaraş’ın, bugün edebiyatı, sanatı, tarihi, çok yönlü kültürü, gelişmiş ekonomisi ve kentsel altyapısıyla yaşanabilirliği yüksek kentler arasında yer aldığını ifade ederek sözlerine başlayan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, “Türkiye'de birçok sektörde gerçek bir başarı öyküsü yazan Kahramanmaraşlı sanayiciler, 870 sanayi tesisinde; Türkiye ipliğinin %35'ini, kumaşın %10'unu, metal mutfak eşyalarının %60'ını, çimentonun %9'unu, kâğıdın %20'sini üreterek ciddi bir katma değer ve dış ticaret hacmi oluşturmaktadır. Ülkemizin en çok sanayi elektriği tüketen illeri arasında 11. sırada yer alan Kahramanmaraş, elektrik kurulu gücünün %7'sine sahip olarak bu sektörde Türkiye liderliğini de elinde bulundurmaktadır.  Bugün; 2 milyar doları geçen dış ticaret hacmi, 5 milyar dolar sanayi üretimi, 1 milyar dolar tarımsal üretimi, 4 milyar dolar kredi hacmi, 5 milyar dolar reel sektör yatırımı ve 5 milyar dolar ihracat hedefi ile ciddi bir ekonomik potansiyeli barındırmaktadır.” dedi.

Ar-Ge İçin Mühendis Şart

Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri’nin ülkenin ekonomik kalkınması için önemli olduğuna dikkat çeken KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük şöyle konuştu: “Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri, Türkiye’nin ekonomik potansiyelini ortaya çıkarması ve 2023 vizyonu bakımından en önemli eğitim kurumlarıdır. Türkiye’nin yüksek katma değeri ve ileri teknolojiye duyduğu ihtiyacı en verimli şekilde sağlayacağı yegâne kurum kendi mimarlık ve mühendislik fakülteleridir. Türkiye’nin katma değer üretmek için Ar-Ge’ye, Ar-Ge yapmak için iyi mühendislere şiddetle ihtiyaç vardır.”

Kendini iyi yetiştirmiş, yabancı dil bilen ve temel mühendislik bilgileri güçlü mimar ve mühendislerin, iyi şartlarda iş imkânlarına ulaşacağına vurgu yapan Karaküçük, şunları konuştu: “Yönetim, ekonomi ve pazar bilgisi ile kendisini geliştiren bir mimar veya mühendis, üst düzey yönetici olmaya; girişimcilik ruhu, cesaret, organizasyon kabiliyeti olan mimar ve mühendis ise kendi işlerinin patronu olmaya adaydır.” Bu itibarla, bugün Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi işbirliği ile Odamızda Buna ilaveten; sizler bugün mezun oluyor ve yeni bir hayata adım atıyorsunuz. Sizlerden beklentimiz, okulunuzu ve hocalarınızı unutmamanızdır. Özellikle; hayat yolunda sizlere rehberlik eden hocalarınızın üzerinizdeki haklarını unutmayarak; bugünleri yaşamınızın önemli bir parçası olarak her zaman hatırlayacağınıza olan inancımı burada ifade etmek istiyorum.


 

Nerede Başladığın Değil, Nereyi Hedeflediğin Önemli

Öğrencilerin kendilerini geliştirmesinin önemli olduğunu ifade eden Karaküçük, konuşmasına şöyle devam etti: “Mühendis demek, bence hesap insanı demektir. Bugün baktığımızda ben iş görüşmelerinde yeni mühendis arkadaşlarda şunu görüyorum; Ne kadar maaş alacağım? Odam neresi olacak? Hemen yaşam standartlarıyla alakalı ciddi bir beklenti var. Bence işe nerede ve nasıl başladığınız önemli değil, hangi hedefe gideceğiniz önemli. ”

Yabancı dilin önemine de değinen Karaküçük, genç mühendisler, mutlaka yabancı dile öğrenmeleri gerektiğini söyleyerek, “1- 1,5 sene çaba göstererek mutlaka İngilizce’nizi geliştirin.” diye konuştu.

Gece 3.30’da Kalkardık

Kendi hayatından örneklerle konuşmasına devam eden Karaküçük, şunları söyledi: “Biz, ilk şirketimizi İstanbul’da kurduğumuzda, Boğaz’da açığa demirlemiş yük gemilerinin kumanya ihtiyaçlarını karşılayarak işe başladık. O dönem, gece 3.30’da kalkarak hale giderek gıda maddelerini satın alıp, 4.30’da gemilere kumanyalarını teslim ederdik.  O günkü bu işimiz, kendi sermayemizle kurduğumuz işimiz olduğu için bizim için çok kıymetliydi. Ben, o günlerden bugüne aynı heyecan ve azimle gelerek bugün Türkiye’nin en büyük 500 şirketi içerisinde 322.sırada yer alan bir şirketin ortağı oldum. Sizler de ancak hayal ettiğiniz işin delisi olursanız, rüyanızda görürseniz bunu, başarılı olursunuz. Ama önce arabayı, masayı, kasayı, ben ne zaman ev alırım diye hayal ederseniz, bu hedeflere çok zor ulaşırsınız. Önce elinizdeki imkânların kıymetini bilmeniz lazım. Bugünkü başlayacağınız maaşı, bu günkü yapacağınız işi küçümseyerek başlamazsanız, önce alacağınız imkânlarla yapacağınız işi değil geleceğiniz yeri düşünerek çalışırsanız, hayat boyu muvaffak olursunuz.”

Tekstil Mühendislerine 300 Lira Burs

Tekstil Mühendisliği Bölümü’nün önemine de değinen Karaküçük: “Kahramanmaraş, bir tekstil merkezidir. Dolayısıyla, Tekstil Mühendisliği, bizim çok önemsediğimiz bir bölümdür. Bu bölümün tercih edilebilirliğini ve niteliğini artırabilmek için; önümüzdeki dönemde burayı tercih eden ilk 20 öğrencimize, 5 yıllık fakülte eğitimi boyunca yılın 8 ayı 300 Lira burs vermeye karar verdik ve bu, ÖSYM Kılavuzu’na da girdi.” dedi.

KMTSO Kariyer Sitesi, 25.000 Başvuruyu Geçti

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak şirketlerle insan kaynaklarını bir araya getirmek amacıyla geliştirilen kariyer sitesinden de bahseden Başkan Karaküçük: “İlimizde iş arayanların detaylı profilinin tutulmasını sağlayarak, iş arayan kişilerin kendilerini daha detaylı tanıtabilmelerini ve firmalarımızın aradığı özelliklerdeki insan kaynağına kolayca ulaşmasını sağlamaktadır. Şu ana kadar sitemizde 1763 şirketin iş ilanı ile 8222 kişinin profil kaydı yapılmış, mevcut ilanlara 25.357 başvuru gerçekleşmiştir. Mühendislik ve Mimarlık Fakültemizin mezunları da burada kendilerini tanıtarak detaylı CV'lerini hazırlayabilirler ve şirketlerin personel arama ilanlarına online olarak başvurabilirler. Mezunlarımız için burada önemli fırsatlar olduğuna inanıyorum. Düzenlediğimiz kariyer günü organizasyonunu çok anlamlı buluyorum. Başta Sayın Rektörümüz olmak üzere Fakülte Dekanımız ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün ödül alan bölüm birincilerini de ayrıca tebrik ediyor, kariyer yaşamlarında istikrar ve başarı temenni ediyorum.” dedi.

 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kıymık ise Fakülte çalışmaları ve her yıl Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte düzenlenen “Ar-Ge Proje Pazarı” benzeri faaliyetler hakkında bilgi verdi.


 

Azim ve Sabır Şart

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Karaaslan ise: “Hayatta başarılı olmanın hedeflerinden bir tanesi, azimli ve sabırlı olmaktır. İş hayatımızda sevginin yanı sıra saygıyı da eksik etmemeliyiz.”  diye konuştu.

Program, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra kariyerini  Kahramanmaraş’ta devam ettiren yöneticilerin konuşmalarıyla devam etti.

Kahramanmaraş Kağıt Sanayi Üretim Şefi Umut Sakçılar: “KSÜ Orman Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Adanalıyım ve 12 yıldan bu yana da Kahramanmaraş’ta yaşıyorum. Kahramanmaraş, Başkanımızın da belirttiği gibi 870 kurulu sanayisiyle Kahramanmaraş’ta okuyan geçler için bulunmaz bir altın rezervidir. Türkiye’nin önde gelen firmaları siz genç mühendisler ve mühendis adayları için her zaman kapılarını açık tutacaktır. Neden sizler de bu altın rezervlerini değerlendirmeyesiniz ki? Kariyer yapmak için; önce bireyin bir hedefi ve bir hedef bireyi olmalı… Kendinize her zaman ben nerede olmalıyım sorusunu sorun. 10 yıl sonra kendinizi nerede görmek istediğinizi sorun. Hedef koyun ve bu hedefe ulaşmak için mücadele verin.  Örneğin; ben 2006 yılında Coca-Cola İçecekte işe başladığımda halen üniversitede öğrenciydim. Önümdeki hedef çalıştığım firmada müdür olmaktı.  ve hedefimdeki kişi de (biraz ütopik bir yaklaşımla) Coca-Cola içeceğin şu an CEO’ su olan Sayın Muhtar KENT’ ti. Sizlerin de muhakkak önünüzde bir hedef ve hedef birey olması lazım ki bu hedeflere ulaşmak için gerekli donanımlara sahip olasınız. Gözünüzdeki ışığı hiçbir zaman kaybetmeyin ve bu yolda elinizden gelen her şeyi yapmaya çalışın. Bu hedeflere ulaşmak için gerekli donanımlara sahip olduğunuzda, artık kariyerinizde başarılı bir birey olduğunuzu göreceksiniz. Başarılar diliyorum.”

Matesa İşletme Müdürü Yılmaz Yıldız : “2002 Kahramanmaraş mezunuyum. Adıyamanlıyım. Mezun olduktan sonra 2 yıl kadar Gaziantep Sanko’da Kalite Kontrol Mühendisi olarak çalıştım. Değirmenci Grup’ta 3 yıl İplik İşletme şefliği yaptım. Son 5 yıldır da Matesa Tekstil’de İplik İşletme Müdürü olarak çalışmaktayım. Evliyim, eşim de Tekstil Mühendisi. O da Matesa Denim’de ÜR-GE Şefi olarak çalışıyor. O da Kahramanmaraşlı değil, ama ikimiz de bu şehirde yaşıyoruz. Kahramanmaraş’ı neden tercih ettim? Burası bir mühendis için çok avantajlı bir şehir. Ayrıca Kahramanmaraş, çok güvenli ve ulaşımı  kolay bir şehir. Memleketlerimize yakın. Geçen yıl sadece 2 öğrencinin Tekstil Mühendisliği Bölümü’ne kayıt yaptırması bizi çok üzdü. Özellikle ilk dönemlerde çok yüksek puanlarla girilen bu bölümünün tercih edilmemesi bizi çok üzdü. Matesa’da çalışmaktan çok memnunuz. Kahramanmaraş’ta işletmeler artık Tekstil Mühendisi çalıştırıyor. Çok sayıda mühendise ihtiyaç var. Genç arkadaşlar için belli tavsiyelerim vardı, ama Başkanım söyledi, aynı fikirdeyiz. Kendisine katılıyorum. Genç arkadaşlara sebat etmelerini tavsiye ediyorum. Çok çalışmanın sonunda başarı muhakkak gelir.” dedi.

 

Kahramanmaraş Mem Tekstil İşletme Müdürü Ahmet Oruç: “1997 yılında Kahramanmaraş Tekstil Mühendisliğini kazandım. 2001 yılında mezun oldum. Konyalıyım. 17 yıldır Kahramanmaraş’ta, 13 yıldır Mem Tekstil’de çalışmaktayım. 9 yıldır da İşletme Müdürü olarak görevime devam ediyorum. Her iki yılda bir yatırım yapan dinamik bir şirkette çalışmaktan çok memnunum. Bir fabrikayla çalışmaya başladıktan sonra 13 yılda 8 fabrikaya ulaşan Mem Tekstil’de çalışmaktan gurur duyuyorum. Bu benim Kahramanmaraş’ta kalmamın en büyük sebeplerinden biridir. Yeni mezun arkadaşlara tavsiyem, bağlı oldukları yönetici veya sanayicinin iş yükünü hafifletebiliyorlarsa, doğru yoldadırlar demektir. Genç arkadaşlara başarılar dilerim.”


Kipaş Holding Maliyet Uzmanı Sezgin Ayhan:  “Ben aslen Bursalıyım. Lisans eğitimimi KSÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde bitirdim. Çalışma hayatı zor bir süreç özellikle yeni mezunlar ve kariyer hayatının ilk adımlarını atanlar için. Bu nedenle ben de okul sonrası kariyer hayatım için endişeli, bir yandan da umut doluydum. Çünkü iyi bir üniversiteden iyi bir bölümden mezun olduğumu biliyordum ve bunun bana kariyer hayatımda bir yol çizmemde yardımcı olacağına inanıyordum. Sanırım bunlar birer birer gerçekleşiyor. Benim de çalışma hayatım Kipaş Holding’te başladı. Kipaş Holding bünyesinde yaklaşık 8 bin çalışanı olan ve sağladığı imkanlarla K.Maraş’ın öncü firmalarından biri. Ben Kipaş Holding’te Planlama Bölümü’nde Maliyet uzmanı olarak çalışıyorum. İşletmelerimizin kar-zarar hesaplarını, anlık maliyetlerinin kontrolünü ve takibini yapmaktayım. Amacım bulunduğum bölümde kendimi geliştirerek ve aynı zamanda çalıştığım yere verimli olarak kariyer planımda olan yöneticilik pozisyonuna gelmek. Çünkü Kipaş bizlere bu imkanı sağlayacak alt yapıya sahip. Sizlerin de  iş arayışınızda fazla zorluklarla karşılaşacağınızı zannetmiyorum. Kipaş Holding dışında K.maraş’ta bir çok kurumsallaşmış büyük ve güzide işletmeler bulunmakta. Çünkü çalışmak isteyen ve bu şehirde kariyer hayatına devam etmek isteyen arkadaşlarımız için bir çok iş imkanı ve alan mevcut. Eminim ki ilk soracağınız şey neden Kahramanmaraş’ı tercih ettim ? Kahramanmaraş dışında elbette  iş bulabilirdim. Biliyorsunuz Bursa da bir tekstil şehri ve en az burası kadar iş imkanlarıyla dolu bir yer..  Peki neden buradayım ve burada çalışıyorum? Öncelikle büyüyen ve gelişen bir merkez sizlere daha çok imkanlar ve ayrıcalıklar tanır. Başta Ar-Ge ve Ür-Ge olmak üzere genç dinamik ve en önemlisi istekli bir kitlenin burada olduğunu gördüm. Ayrıca K.maraş yaşam imkanlarıyla bizim gibi kariyer hayatına yeni başlayan bireyler için hem maddi hem de manevi olarak iyi bir yer. Kariyer hayatınıza yüksek ücretlerle başlayamazsınız, bu her yerde var olan bir gerçek. K.Maraş, ucuz yaşam imkanlarıyla attığınız ilk adımlarla size destek olacaktır.”

Bölüm Birincilerine Tablet

Konuşmaların ardından KMTSO Başkanı Kemal  Karaküçük  ve KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan, 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Bölüm Birincileri; Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Ahmet Şafakoğlu, Tekstil Mühendisliği Bölümü Yeşim Yücel -Mehmet Reşat Belten, İnşaat Mühendisliği Bölümü Ümit Altan, Makine Mühendisliği Bölümü Kerim Sönmez, Çevre Mühendisliği Bölümü Gökhan Efe’ye, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nca hazırlanan tablet bilgisayar hediye etti.














Editör: Haber Merkezi