Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği organizasyonu ile yapılan Türkiye Ekonomi Şurası; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Oda ve Borsa Başkanları, Meclis Başkanları, OSB Başkanları ile çok sayıda iş insanının katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Türkiye Ekonomi Şurası’nda iş dünyasının temsilcileri sorun ve çözüm önerilerini birinci ağızdan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlar ile paylaşma imkânı buldu.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun da Türkiye Ekonomi Şurası’na katılarak ticaret ve sanayinin önündeki engeller ve çözüm önerileri konulu bir rapor sundu.

Zabun sunduğu raporda, reel sektörün yatırım ve üretim kabiliyetinin güçlendirmesi adına, yeni bir yasa çıkarılarak, 5084 sayılı Kanun’daki gibi enerji desteği ve sigorta primi teşvikinin yeniden uygulamaya konulmasının yatırımları güçlendireceğini belirtti. Raporda, tekstilde ihtisaslaşan şehirlerde iplik ve dokuma yatırımlarının bölgesel teşvik unsurlarından yararlandırılması sağlanabilirse ekonomiye ciddi katkı sağlayacağı da ifade edildi.

Metal mutfak eşyaları sektörünün rekabet gücünü ciddi ölçüde olumsuz etkileyen yassı çelik ithalatındaki ek vergilerin kaldırılmasının sektöre çok büyük bir ivme kazandıracağı ifade edilen raporda, Pakistan’ın, dünya pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ihracatında %15 paya sahip olduğuna vurgu yapılarak Pakistan ile yapılması gündemde olan serbest ticaret anlaşmasında tekstil sektörünün kapsam dışında tutulması gerektiği anlatıldı.

Kahramanmaraş’ta tarım alanları nedeniyle yeni sanayi yatırımları için arazi sorunundan bahisle Tomsuklu mevkiinde, atış sahası olarak kullanılan ve içerisinde ağaç bulunmayan, 18 bin dekar arazinin organize sanayi bölgesi kurulması için gerekli düzenlemelerin yapılarak sanayi yatırımlarına yönelik arazi bulamama sorununun çözülmesi istendi. Organize sanayi bölgelerinin sorunlarına da değinilen raporda, OSB’lerin kamulaştırma sorunlarından arındırılması, Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin  kamulaştırma işleri için kredi tahsis edilmesi dile getirildi.

Özel sektörün finans alanında yaşadığı sorunların çözülerek, bankalarda şirketlere ilave limit tahsis edilmesi, “Hazine destekli KGF garantili kredilerin yeniden açılması ve en azından borcunu ödeyen firmalara açılan limitleri kadar yeniden kredi verilebilmesi, Eximbank kaynaklarının artırılması ve firmaların limitlerinin ve kredi vadelerinin artırılması, Eximbank teminat oranlarının düşürülmesinin sektörleri rahatlatacağına vurgu yapılan raporda, inşaat sektörü ile ilgili olarak da ihalesi önceki yıllarda yapılan taahhüt işlerine fiyat farkı verilmesi istendi.

Editör: Haber Merkezi