Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz başkanlığında yapılan KMTSO Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısında, 2017 yılının değerlendirmesi ve 2018 yılı hedefleri ve beklentileri ana teması işlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, 2018 yılının ilk toplantısında şehrin ve ekonominin durumu ile ilgili konularda istişare etmek üzere Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’ı toplantıya davet ettiklerini söyledi.

Öksüz, şöyle konuştu: “Meclis toplantımızda Sayın Valimiz aramızda. Ne zaman kendilerini davet etsek büyük bir memnuniyetle teşrif ettiler. İçimizden birisi Sayın Valimiz. Her türlü sorunumuzu rahatlıkla konuşabildiğimiz yapıda bir insan. Sayın Valimiz konuşmadan önce kendilerine bir şey arz etmek istiyorum. Bu sadece benim değil, birçok arkadaşımın birçok hemşerimizin fikri. Bildiğiniz gibi ülkemiz FETÖ terör örgütünün darbe girişimiyle birlikte zor günler yaşadı. Sayın Valimiz büyük gayret gösterdiler, burada dirayetli bir devlet adamı olarak hem suçluların cezalandırılmasında hem de bu konunun istismar edilip ekonominin zarar görmemesi için Sayın Valimizin çok önemli icraatları olmuştur. Bundan dolayı da Sayın Valimize şehrimiz adına ayrıca çok teşekkür ediyorum.”



“SANAYİMİZİN EN BÜYÜK SORUNU YER MESELESİ”

Kahramanmaraş sanayisinin sorunlarına değinen Öksüz, “Bildiğimiz gibi sanayimizin en büyük sorunlarından birisi şu anda yer meselesi. Ovamız sit alanı oldu. Sanayinin genişleyecek yere ihtiyacı var. Yeni OSB projemiz var. Bir mahkeme kararıyla bu proje durdurulmuştu. Sağ olsun Sayın Valim büyük gayret gösterdi. Bu karar olumlu olarak çıktı. Bir an önce burayı sanayicinin hizmetine sunmak gerekiyor. Çünkü sanayicilerimiz yatırım için yere sıkışmış durumda. Ayrıca havaalanının sorununun da çözülmesinden büyük memnuniyet duydum. Sayın Valime her ikisi için de size teşekkür ediyorum.

“İŞİMİZİ DAHA İYİ YAPAR, DAHA ÇOK PARA KAZANIRSAK…”

Bu günlerde hep konuştuğumuz savunma sanayii çok önemli. Sadece para kazanmak amacıyla değil, ülkemizin gücüne güç katmak, askerimizin silahını daha da güçlendirmek. Ama hiçbir şey sadece arzu etmekle olmuyor. Ülkemiz sanayiinin bu iş için bir tabanı olması lazım. Yani gerçekleri düşünmemiz lazım. Tabi ki bu konuyu olmaz diye bir köşeye atmamamız lazım. Elimizden geldiği kadar çalışalım, kafa yoralım. Ama bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum, hepimizin işini mükemmel yapması savunma sanayii kadar önemli bir şey. Çünkü işimizi daha iyi yapar, daha çok para kazanırsak ülkemize daha çok vergi verirsek neticede güçlü bir Türkiye oluruz.” şeklinde konuştu.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2017 yılı çalışmaları ve şehrin ekonomik durumu hakkında bilgiler verdi. Zabun, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde çift haneli büyümeye ulaşan Türkiye ekonomisinin, reel sektörün motivasyonunu güçlendirdiğine dikkat çekti.

Isparta'nın yalvaç ilçesinde uçak kazasında şehit olan askerlerimiz ve KMTSO Yönetim Kurulumuz üyesi Sıddık İnalbars’ın babası için Allah rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Zabun, dünyanın 17., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olan Türkiye’nin, gerek ekonomik gerekse siyasi alanda çok önemli bir süreç yaşadığını söyledi.



“TÜRKİYE, KİRLİ PLANLARI YERLE BİR EDEN OPERASYONLARLA SINIR TEHDİTLERİNİ BERTARAF EDİYOR”

Zabun şöyle konuştu: “Uluslararası arenada, küresel dengelerin yeniden dizayn edildiği ve yanı başımızda çok büyük ve kirli planların yapıldığı bir dönemde Türkiye, bu planları yerle bir eden operasyonlarla bölgemizdeki etkinliğini güçlendirirken, sınır tehditlerini de bertaraf etmektedir. Diğer yanda, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde çift haneli büyümeye ulaşan Türkiye ekonomisi, reel sektörün motivasyonunu güçlendirmiştir.

“KGF KEFALETİ İLE KOBİ’LERİMİZ RAHAT BİR NEFES ALMIŞTIR”

Hükümetimizin ekonomiye yönelik tedbirlerden en önemlisi KGF kefaletinin artırılmasıdır. 250 milyar lira’ya kadar yeni kefalet hacmi oluşturularak finansal açıdan ekonomimiz ve özellikle kobi’lerimiz rahat bir nefes almıştır. Bu kaynaklar, üretim ve ihracat artışı ile büyümeye ciddi ölçüde katkı sağlamıştır.

“KAHRAMANMARAŞ HAZİNE GARANTİLİ KAYNAKTAN 1,9 MİLYAR LİRA KREDİ KULLANMIŞTIR”

Kahramanmaraş’ta ise hazine garantili bu kaynaktan 2.575 firmamız yararlanarak 1,9 milyar lira kredi kullanmıştır. Böylece, şehrimizde çok önemli bir parasal genişleme ve buna bağlı üretim ve ticaret artışı oluşmuştur. Buna ilaveten Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği öncülüğünde oluşturduğumuz nefes kredisi projesi ile ilimizdeki KOBİ’lerimizin acil ihtiyaçlarına çözüm üretilmiş, bu kaynak sayesinde 226 firmamızca 20 milyon lira kredi kullanılarak ticari canlılığa önemli bir destek sağlanmıştır.

Kahramanmaraş’ın ekonomik durumu hakkında bilgi veren Zabun, açılan şirketler bazında girişimcilikte bir miktar gerilemeyle birlikte, kapanan firmaların da büyük ölçüde azaldığını; ihracatta, istihdamda, mevduat ve kredi kullanımlarında, marka ve endüstriyel tasarım başvurularında ciddi gelişmeler kaydedildiğini vurguladı. Protestolu senetlerdeki artışa karşın, aynı oranda karşılıksız çeklerin azalmış olmasının piyasalardaki likidite sorununun önemli ölçüde çözüme kavuştuğuna işaret ettiğini ifade eden Zabun şöyle devam etti: “En büyük bin sanayi kuruluşu arasında 24 şirketiyle Türkiye’nin en başarılı 8. kenti olan Kahramanmaraş, 19 milyar liralık ticaret hacmi ile ülkemizin önemli ticaret merkezleri arasındadır.”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, şehrin kalkınması, reel sektörün yatırım ve üretim anlamında önünün açılması adına çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Zabun, “Makro sorunlarımızı Ankara’ya taşıyoruz. İş dünyası ile ilgili bakanlarımızı odamızda ağırlayarak bürokratik ve teknik meseleleri ortadan kaldırmaya çaba sarf ediyoruz. Bölgesel kalkınma adına, işbirliği ortamının oluşmasına katkı sağlıyoruz. Bir çok önemli ekonomik konuları bölgemizdeki oda ve borsalarla istişare ederek çözümlüyoruz. Ekonomi şûralarında ve ilimizde yapılan çalıştaylarda iş dünyasının taleplerini dile getirerek ulaşımdan tarıma birçok alanda şehrimizin yeni yatırımlardan ve desteklerden azami ölçüde faydalanması için gayret gösterdik.

“İŞ DÜNYASI ADINA LOBİ FAALİYETLERİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK”

Lojistik merkezi, ulaştırma kampusu, hayvancılıkta düve desteği gibi takip ettiğimiz birçok konu hayata geçti. Bundan sonra da bu çalışmalarımız, iş dünyası adına lobi faaliyetlerimiz


Editör: Haber Merkezi