Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının 30. Meclis Toplantısında konuşan Başkan Karaküçük; Tarım, Hayvancılık, Dış Ticaret, Rusya ve Oda içeresinde faaliyet gösteren Meslek Komiteleri hakkında konuştu.

Meclis Başkanvekili Ali Cilve tarafından yönetilen toplantının açılışında konuşan Başkan Karaküçük, Tarım sektörünün vazgeçilmez bir alan olduğuna vurgu yaparak: “Kahramanmaraş’ta tarım ekonomiye çok katkı sağlayan bir girdidir. Bunun yanı sıra, Ova bakımından dördüncü büyük ovaya sahip olan Elbistan Ovası, Kahramanmaraş'ta Maraş altı dediğimiz ovamız, Pazarcık ve Narlı ovaları gibi büyük alanlara sahip olmamıza rağmen bu kollarda bir katma değer olarak sağlayamıyoruz.



HOLLANDA’YI ROL MODEL ALDIK
Bizim için en önemli olan konu; üretmiş olduğumuz ürünün katma değer ve kârlılığı daha arttırıcı verimli üretimlere yönelik tarım ve hayvansal ürünler geliştirmemiz. 

Eylül ayında dünyaya örnek olan Hollanda'ya bir gezi düzenlemek istedik. Burada tarım ve hayvancılık sektörü ile alakalı faaliyet gösteren bu sektörlere ilgi duyan arkadaşlarımızı buraya davet ettik. Ama yeterli katılımcı bulamadık buraya gitmek için 15 kişi bulmamız gerekiyordu ilk önce 15 kişi kayıt yaptırdı son iptaller ile birlikte sayı 6 ya düştü.

Dünya haritasında bir Hollanda'nın yerini düşünün birde Amerika Birleşik Devletleri'nin yerini düşünün. Tarımsal ve hayvansal ürünlerin satışını Amerika'dan sonra en büyük ihracat yapan ikinci ülke Hollanda’dır. Üretilen ürünlerin kilogramdan değil de üretilen ürünlerin nitelikte olmasından para kazanıyor.

HOLLANDA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Hollanda niçin önemli? Hollanda toplam toprak alanı olarak, Konya kadar toprağa sahip bir ülke. Bu alanlara sahip olmak için denizleri kaya ile doldurup, üstüne toprak eklediler. Yeni geliştirilen bu alanlarda başta Flora alanları,  hayvancılık, sütü ve süt ürünleri ile Türkiye'nin yapmış olduğu ihracatı 10 katı kadar değerli satabilen bir ülke.

TARIMA OLAN İNANCIMIZI YİTİRMEDİK
“Biz tarım ve hayvancılıktaki inancımızı yitirmedik bu yıl da tarım ve hayvancılıkla ilgili güzel bir fuar gerçekleştirdik geçen yıl ilkini yapmıştık bu yıl ikincisini yaptık. Geçen yıl 110 firma katılmıştı. Bu yıl 123 tane firma katıldı. Ziyaretçi sayısı da gayet güzeldi bu fuarların her geçen yıl daha da önem kazanacağını daha da değer kazanacağını düşünüyorum” dedi.

FUARLARDA EKSİKLİKLER OLABİLİR
2 yıl öncesine kadar Kahramanmaraş’ta fuar düzenlenmediğinin bunun da bir eksik olduğuna değinen Başkan Karaküçük şöyle konuştu: “İlk yapılan fuarlarda belki eksiklikler olabilir biraz pazar ve panayır yeri gibi görünebilir fakat bir işe başlamak önemlidir.  Her şey geliştire geliştire güzel oluyor, bugün daha büyük şehirlerimize bakacak olursak oradaki fuarlar da ilk yapıldığı zaman bu kadar profesyonel mi oluyor? Hayır geliştire geliştire daha profesyonel hale geliyor. Biz bu işe soyunmadan önce Kahramanmaraş'ta fuar bile konuşulmazdı, bizler iş adamı olarak yurtdışındaki fuarları ziyaretler ederdik. Son iki yıldan bu yana ve her sene daha da güzel olmak kaydıyla Kahramanmaraş'ta 3 veya 4 fuarı organize edebilir hale geldik. Bu noktada fuarlara olan katılımdan, firmalardan gelen yoğun talepten ve halk tarafından ziyaretlerden memnunuz.



ELEŞTİRİLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Fuarlara katılımcı ve ziyaretçi olanların yapısal eleştirileri de varsa bu konuda mutlaka bizimle paylaşmasını rica ediyorum. Sizler bu fuarları gezerken ve inceleme yaparken aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Odasını temsil ediyorsunuz. Sizin söylemiş olduğunuz her eleştiri bizim için önemlidir. Her şeyin daha iyisini yapmak için biz bu konuda tüm eleştirilere açığız. Eleştirilerinizi bizler ile paylaşmanızı rica ediyoruz” 

FARKLI BİR FUAR KÜLTÜRÜ
İŞKUR’un düzenlemiş olduğu ‘İnsan Kaynakları’ fuarından bahseden Karaküçük şu ifadelere yer verdi: “İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nda 32 şirket stant açarken 2968 kişi işverenlerle bir araya gelmiş, 1641 iş başvuru gerçekleştirilmiştir. Buda aslında sosyal anlamda, yeni olgunlaşan bir fuar kültürüdür. İşçinin ve iş verenin aynı noktada buluştuğu yeni bir kültür. 

KOBİLER İŞLERİNİ BÜYÜTÜYOR
Türkiye Ekonomi Bankasının düzenlemiş olduğu “TEB KOBİ AKADEMİ”den bahseden Başkan Karaküçük: “Bu program bir kuluçka merkezi olarak değerlendiriliyor. İşinizi nasıl büyütebilirsiniz?  TEB KOBİ Akademi burada da böyle bir programı düzenledi. Firmalarımıza güzel bir eğitim programı hazırlandı ve sunuldu. Biz de buraya konuşmacı olarak katılarak, şirketlerin Uluslararası İş bağlantılarının yapması konusunda fikirlerimizi paylaştık” dedi.



DIŞ TİCARET EĞİTİMİ
“Dünyanın ve Türkiye'nin gelişmesini sağlayan en büyük etken üretmek ve ürettiğini ihraç etmektir” diyen Başkan Karaküçük şöyle konuştu: “Pazarlamada firmalarımızın gelmiş olduğu bugünkü nokta her şeyi kendi başımıza yaparız mantığını kaldırmıyor. Firmaların başarıya ulaşması için ekip ruhu ile hareket etmesinde kesinlikle maksimum fayda var.  

Kahramanmaraş'ta şunu konuşuyoruz; ‘kalifiye personel yok iş var, nitelikli personel yok. Ben şu personeli bulamıyorum’ bu soruların artık sorun haline gelmemesi için Ticaret ve Sanayi Odası olarak Akdeniz İhracatçılar Birliği ile ‘Dış Ticaret Eğitim Programı’ düzenledik. Bu kurs programına firmalarımızdan yaklaşık 72 katılımcı belgelerini aldı. 

Kurs ihracatçı personele yetişmesi ile birlikte firmalarımıza daha nitelikli dönüş sağlayacaktır. bu programın geçen yıla göre katılım oranı yükselerek devam etti. Artıştan konuda çok memnun olduk”

MESLEK GURUBU TOPLANTILARI
Başkan Karaküçük diğer konular hakkında da şöyle konuştu: “Odamızda faaliyet gösteren dayanıklı tüketim mamulleri meslek komitesi, Adıyaman Ticaret Odası'nın yine aynı meslek komitesi ile birlikte yaptığı güzel bir çalışma yaptı.  Daha öncede Elbistan ve Kayseri'ye giderek sektörün sorunlarını yerinde tartıştılar. Aynı meslek grubu içerisindeki koordinasyonu arttırmak için toplantıları düzenliyoruz. 

MELEK YATIRIMCILAR
Girişimciliği desteklemek ve büyütmek amacıyla, henüz yolun başında olan bir iş fırsatına yatırım yapan, işletmelerin büyümeleri için sermaye sağlayan Melek Yatırımcılar ile ilgili bir eğitim ve atölye programını Dünya Bankası işbirliği ile düzenlendik

SİTEMİZ DAHA İNTERAKTİF
Web sitemiz daha fonksiyonel ve görsel hale getirilmiş, tasarımı yenilenmek suretiyle ileri teknolojiye entegre edilerek tablet bilgisayar ve diğer mobil cihazlara uyumu sağlanmıştır. İki adet mobil uygulama sayesinde I-Phone ve Android işletim sistemine sahip telefonlara uygulamanın yüklenmesi yöntemiyle odamızın tüm etkinlik, haber ve duyurularına ulaşmak kolaylaşacak, hatta bu uygulama üzerinden üyelerimiz tarafından toplantı ve etkinliklere katılım teyidi dahi verilebilecektir. 

ÖĞRENCİLERE YARDIM
Türkiye Odalar Borsalar Birliği katkısı ile Dulkadiroğlu, Onikişubat ve Pazarcık ilçelerinde maddi durumu iyi olmayan 1000 öğrenciye kışlık bot ve kaban yardımında bulunulmuştur. 

BETTER COTTON
Merkezi İsviçre’de bulunan Better Cotton Initiative işbirliği ile Tekstil sektörünün stratejik girdisi olan pamuğun üretimden son aşamalarına kadar standardının artırılması amacıyla, Better Cotton (İyi Pamuk) uygulamaları konulu seminer düzenledik. 



İNŞAAT FUARI
Bu yıl Ekim ayında yapılan Tarım Fuarından sonra ikinci fuarımız İnşaat fuarı idi. Maalesef ki, inşaat fuarı ile alakalı gerekli ilgiyi bulamadık. Bunu üzülerek söylüyorum, konuştuğumuz zaman, müteahhit ve inşaatçı arkadaşlar, yakınıyorlar işlerden. Ama fuarlarda ilgi düşük. Fuarları düzenlerken bundan sonra branş ayrımı yaparak değişik bir çalışma içerisine gireceğiz. ‘Dubai Uluslararası Yapı ve İnşaat Fuarı’na gitmeyi düşünüyoruz. Burada elde edeceğimiz bilgi ve tecrübe bize ileri ki yıllarda katkı sağlayacaktır”  

Terziler ve Konfeksiyoncular Odası (TERKONSAN) Başkanı İhsan Kurtar’da merdiven altı üretimden nasıl sanayi tesislerine döndüklerini ve yurt dışı pazarını görmeyi sağlayan fuarlar hakkında konuşma yaptı. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Rusya Masası Uzmanı Banu Bektaş ise Rusya hakkında slayt eşliğinde sunum yaptı.

Konuşmaların ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ve 15 gün süren “A’dan Z’ye Dış Ticaret Eğitimin”e katılan 72 kursiyere belgeleri verildi. 

Editör: Haber Merkezi