Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren 400’e yakın kuyumcu imalatının TSE konusunda bilgilendirilmesi ve ürünlerin markalaşması için belgelendirilmeye önem verdiklerini söyleyen TSE İl Müdürü Bekir Sarıca, “Standardlar, günümüzün üretim ve tüketim döngüsü içindeki en önemli faaliyetlerinin başında yer almaktadır. Hızlı teknolojik gelişmelerle birlikte adeta küresel bir köy haline gelen dünyamızda mal ve hizmet üretiminde ortak bir dil oluşturmak standardlar sayesinde mümkün olmaktadır. Uluslararası standartlar, tüm dünyadaki üreticiler ile tüketiciler arasında bir tercüman vazifesi görmektedir. Bizim ülke olarak üretim ve tüketim ihtiyaçlarımıza uygun bir şekilde dünya ticaretinin rekabetçi ortamında bu standartların oluşmasına azami derecede katkı sağlamamız gerekmektedir.” dedi.

Kalite bilincinin yükseltilmesi, dünya ile uyum sağlamak ve rekabet edebilmek için Kahramanmaraşlı kuyumcuların, belgesi almak için TSE Müdürlüğüne  başvurmaları gerektiğini belirten Sarıca, kuruluşların kaliteye ve teknolojik yeniliklere açık üretim politikalarına özendirilmesi gerektiğini vurguladı.

TSE 7000 belgesi ile altın ürünlerinin standarda uygunluğunun tespit edildiğini söyleyen Sarıca, belgelendirme aşamasında yapılacakları anlattı. İşlemin maliyeti ve süresinin makul olduğunu söyleyen İl Müdürü Bekir Sarıca, “Firma yetkilisinin öncelikle doldurması gereken bir müracaat formu var. Müracaat formuyla gelip TSE’ye müracaat yapılıyor. Ek’te istenen evrakları tamamlayarak müracaat tamamlanıyor. Marka Tescil Belgesi için başvuru sahibi kuruluşun Ticaret Odası Faaliyet Belgesi veya bağlı olduğu oda kaydı ile  imza sürgülerini getiriyor. Müracaat tamamlandıktan sonra bizim teknik ekibimiz firmanın imalat yaptığı yere gitmek üzere görevlendiriliyor. Bu ekibimiz önce işin teknolojik yönünü inceliyor, yani o imalathane o ürünü o imalat hanede yapabilecek yeterlilikte midir, değil midir? sorgulamasını yapıyor. Bu yeterliliğini personel yeterliliği, laboratuvar ve teknik yeterliliğine ikna olursa üretilen ürünlerden çeşitli numuneler alınıyor. Bu numuneler ilgili ayar evlerinize deney için gönderilir. Deney sonuçları ilgili ayar evlerinden bize geldikten sonra, deney raporları uygunsa, raporları deney komisyonuna sevk ediyoruz. Belgelendirme komisyonundan çıktıktan sonra TSE kullanmak hakkı vermiş oluyoruz, sözleşme yapıyoruz.”dedi.





Belgelendirme yapıldıktan sonra da takip ve incelemeye devam ettiklerini söyleyen Sarıca, “ O tarihten itibaren firma sürekli bizim gözetimimizde oluyor. Üründen ödün vermişseniz, kaliteyi bozmuşsanız, bu bir müşteri şikayeti olabilir, ara kontrollerimizde yapmış olduğumuz inceleme neticesi olabilir, ona göre belgelendirme yönergesinin belirlediği kriterler var.  Uyarma gibi, nakdi ceza gibi, bilgenin fes edilmesi gibi süreçleri yapmak suretiyle belge fes edilecekse resmi gazetede yayınlanarak firmanın fes etme nedenleri açıklanarak kamuoyuna duyurulur denilerek sözleşme fes edilir.” dedi.  

 TSE Belgesinin faydaları hakkında bilgi de veren TSE Müdürü Bekir Sarıca, “Maliyette düşüş sağlıyor, ticaretimizi artırıyor. Pazara ulaşmada kolaylık sağlıyor. Pazarda hızımızı artırıyor. Tüketici nezdin de güven sağlıyor. Kamu ve özel sektör ihalelerinde her zaman avantaj sağlıyor. Belge bir yıl süreyle verilir. Bir yılsonunda vize tekrar yenilenmesi gerekiyor.”dedi.

 Yıl içerisinde habersiz ara kontrollerin olduğunu ve sonuçların web sitesine kaydedildiğini belirten Sarıca,           “ Türkiye genelinde 60000 civarında kayıtlı firmamız vardır. TSE belgesinin devamlılığını sağlamaya çalışıyoruz. TSE tarafından belirlenen aralıklarda habersiz ara kontroller yaparak çalışmayı denetliyoruz. Gerekli görürse üretim yerinde ve piyasadan numune alarak onun da test ve deneylerini yaptırarak, sonuçlar olumsuz çıkarsa, gerekli cezai müeyyideler uygulanıyor. Bu işlemlerin sonunda belgelendirme şartlarında bir sapma yoksa belgenin geçerliliği sürdürülüyor ve duyuruluyor.”dedi.

 

Editör: Haber Merkezi