Adana Ekonomi Zirvesi, Hilton Otel toplantı salonunda başladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Türkiye’nin her alanda güçlü bir ülke olduğunu vurguladı. Türkiye’nin sanayisinin, ticaretinin günden güne artığını belirten Zeybekçi, hedeflere pür dikkat gidildiğini belirtti.

Dünya’da büyüme hızının Türkiye lehine olduğunu belirten Zeybekçi, Hindistan ve Çin’den bile fazla büyüme oranın olduğunun altını çizdi.

Pamuk üretiminin yerine mısıra teşvik ederek yanlış yaptıklarını anlatan Bakan Zeybekçi, şöyle konuştu: "Niyet olarak doğru, ama sonuçlar olarak yanlış bir teşvik yasasıydı. 2012 yılındaki bölgesel teşvik, 5 ayrı enstrümanla teşvik eden bu yasa aktif interaktif bir yasa, kendi içinde devamlı olarak kendi kendini düzeltebilen bir yasa. Sadece bu yıl 5 değişiklik yaptık. 4.5 milyon ton Mısır üreterek Mısır ithalatçısı olmaktan çıktık. Ama pamukta 800-900 bin ton ithalatçısı haline geldik. Uluslararası borsalardaki cari fiyatlarda pamuğu muhatap ederek bu noktaya geldik, Ama diğer taraftan 2003 yılında ve 2002 sezonunda pamuğa destek 4 kuruştu. Şimdi kilo başına 55 kuruş. 11-12 kat civarında artış yeterli mi? Değil. Bunu kabul ediyoruz. Pamuk priminin ve desteğinin artırılmasında en büyük savunuculardan biriyim. En az destek 90 kuruş olmalı. Tüm mücadelem bu yönde. Gönül ister ki sizin istediğiniz olsun, ama inşallah sizlerin de destekleriyle 2015'de ortada bir yerde buluşmayı hedefliyorum. Yunanistan, Avrupa Birliği'nden aldığı bunca desteğe rağmen hizmet sektörüne geçmiş ve 400 bin ton pamuk üretiyor.

Türkiye, Amerika pamuğunun en büyük alıcısı. Pamuk stratejik bir üründür. Pamuk ne pahasına olursa olsun bir noktaya kadar şuan ki durumun çok daha üzerine gelecek şekilde desteklenmeli. Türkiye'de biz bu sene içinde en çok söylenen sözlerden biri şu; 'Türkiye hammadde ve enerjide sürdürülebilir şekilde geleceğini garantiye almak zorunda.' Bu da hammaddelerden bir tanesi. Pamuğa destek verilmesi sürdürülebilir bir şekilde garanti altına alınması gerekir."

Bakan Zeybekci, 2014’te Türkiye’nin yüzde 3.3 oranında büyüdüğünü belirterek cari açığı da geçen yıla göre yüzde 37 oranında daralttıklarını bildirdi.

Zeybekci, “Dünyada cari açığını en yüksek oranda daraltan ülke Türkiye. Cari açıkta ilk 9 ayda 19.3 milyar dolarlık bir daralma sağlandı. Bunun 12 milyar dolarlık kısmını Türkiye doğrudan net ihracatla yaptı. İthal etmediği zaman hiçbir şey kaybetmeyeceği ithalatı 6.2 milyar dolar seviyesinde anlatarak inanılmaz daralma sağladı. Ekim sonu itibariyle milli gelir oranını 6.4 olarak gerçekleştirsek başarılı olacaktık ama yıl sonu itibariyle cari açığın milli gelire oranı yüzde 5 oranında olacak. Bunu da yeterli bulmuyoruz çünkü yüzde 4’e gelmesi lazım”diye konuştu.

Adana Valisi Mustafa Büyük de Adana'da ekonominin gelişmesi için tüm kesimlerin işbirliği içerisinde verilen hedefleri en iyi şekilde gerçekleştirme noktasında gayretleri olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından en çok ihracat yapan firmalara ödülleri verildi. Ödül töreninde KİPAŞ Holdinge; ‘Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinde en fazla ihracat gerçekleştiren 2. firma ödülü verildi. KİPAŞ Holding adına ödülü Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı ve KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz Aldı. İkinci ödül ise İSKUR İplik Kumaşa geldi. İSKUR’a ‘Akdeniz Tekstil Hammaddeleri Birliğince en fazla ihracat yapan 2. Firma ödülü geldi. Ödülü ise İSKUR Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Kurtul Aldı. PİSERRO adına ise ödülü Uğur Kısakürek aldı.

Zirvenin ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile birlikte Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından düzenlenen 3. Dokuma Kumaş Tasarım Yaşması ödül törenine katıldı. Adana Sheraton Otel’de saat 18.00’de başlayan törende, 13 tasarımcının hazırladığı tasarımlarla özel olarak dokunan kumaşlar ünlü mankenlerin katılacağı defile ile sunuldu.

Zirveye, Adana Sanayi Odası (ASO), Başkanı Zeki Kıvanç  Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz ve İş adamı Kadir Kurtul ile Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB)  Başkanı Adnan Kıvanç, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz ile işadamları ve davetliler katıldı.

Editör: Haber Merkezi