Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca yapılacak eğitim tesisleri ve Büyükşehir Belediyesinin bina projesinin temel atma törenine katıldı.  Akşam, Mado evinde onuruna verilen yemeğe katılan Bakan Işık, sanayici ve iş adamlarının sorunlarını yanıtladı.

2002 İLE 2015 ARASINDA ÇOK FARK VAR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen, 2002 yılında çelik tencere sanayiinde yabancı meslektaşları ile aralarında uçurum olduğunu 12 yıldan bu yana doğru işleyen politikalar ile şu anda Avrupa pazarını ellerine aldığını söyledi.

“Kahramanmaraş pamuk ipliğinin yüzde 35’ini, kumaşın yüzde 10’unu, kağıdın yüzde 20’sini çimentonun yüzde 10’unu üretiyor. Metal mutfak eşyasının da yüzde 65’ini üretiyor.” diyen Gülkesen şöyle devam etti: “2002 yılında Avrupa ve diğer ülkelerdeki rakiplerimiz ile aramızda ciddi farklar vardı. Onlar bizi ikiye hatta üçe katlamıştı. Biz bu tablodan sonra analiz yaptık, onların sıfır noktasını kıracağımız 11 sorun tespit ettik. Geçtiğimiz 10 yılda 9 tane sorun çözüldü. Diğerlerinde gelişmeler var. Büyük sorunlarımızdan biri de nitelikli işgücü sıkıntısı. Çok yoğun tasarım yapan bir sektörüz, tasarımın olması için yer sıkıntımızın da çözülmesi gerekiyor. OSB için teşekkür ederiz”

SANAYİDE KÜÇÜK ESNAFTAN BÜYÜK FABRİKA SAHİPLERİNE DÖNDÜK

Kadir Gülkesen şöyle konuştu: “Son dönemde metal mutfak sektörü ve paslanmaz çelik sektörüne yüzde 8 fon konulmuştu. Sayın Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye sizin nezdinizde teşekkür ediyorum. Ben görüşmeye gitmiştim sektör temsilcisi olarak, şimdi o fon kaldırıldı. Bizi rahatlattınız hükümete çok teşekkür ederim. Bu yaşadığımız süreçte biz sanayide küçük esnaflarken şimdi OSB’de fabrika sahibi olduk. Küçük tesislerden Avrupa’nın en büyük çelik mutfak eşyası fabrikaları Kahramanmaraş’a kuruldu. Biz inanıyoruz ki, sizin de desteklerinizle dünyanın en büyük metal mutfak eşyası fabrikasında sizi ağırlayacağız.

BAŞKANLIK SİSTEMİ ÇOK OLUMLU ŞEYLER GETİRECEK

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın  ‘Türkiye Anonim Şirket’ gibi yönetilmeli sözüne katılıyorum. Bütün yüklere rağmen çok büyük işler başardığımız bu yıllar, gelecekte bize çok büyük altyapı olarak dönecek. Biz de Kahramanmaraş olarak 2023’te ilk on il içerisinde olmayı hedefliyoruz.”

BİZİM STRATEJİMİZDE VAR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık KMTSO Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen’in nitelikli işgücü konusundaki sorusuna şu şekilde cevap verdi: “Nitelikli eleman konusu bizim sanayi strateji belgemizde 3 hedeften biri. Burada mühendislik fakültelerine bir dönem fabrika stajını zorunlu hale getiriyoruz. Ciddi staj yapacaklar. Öyle kağıt üzerinde değil. İkincisi uygulamalı master programını getiriyoruz. Üçüncüsü de; doktora yapanın çalışması değil de, çalışanın doktora yapması imkanını getiriyoruz. Almanya’da başarı ile uygulanan sistemi sanayimizin bir parçası haline getireceğiz. Nitelikli eleman yetiştirilmesi ile alakalı OSB’lerde meslek liselerini yaygınlaştırıyoruz, şu anda 62 tane oldu. Daha da artacak.” 

Editör: Haber Merkezi