Kahramanmaraş’ın tek bakır işletmesi olan Gemciler Güven Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına girerek Kahramanmaraş’ın gururu oldu.

Üretimden satışlara göre yapılan Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2014 araştırmasında Kahramanmaraş Gemciler Güven Metal San. Tic. A.Ş de yer aldı.

Türkiye’de sanayi şirketleri için öz kaynak kadar borçlanma olanakları da faaliyetlerin finansmanında önemli bir kaynak olarak kullanılıyor. İSO 1000’in sonuçlarına bu açıdan bakıldığında Türkiye’de şirketlerin en önemli sorunlarından biri olan ve yıllardır süren borçlanma / öz kaynak ilişkisindeki dengesizlik, bir kez daha açıkça ortaya çıkıyor.

Birinci 500 araştırmasında olduğu gibi, İkinci 500 araştırma sonuçları da ortaya koyuyor ki, Türkiye’nin sanayi kuruluşları, diğer ülke örneklerinden farklı olarak, daha yüksek finansal kaldıraçlar ile yani daha yüksek borç oranları ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye’nin 500 büyük kuruluşu içinde üç isminin açıklanmasını istemeyen firmamızla birlikte Kahramanmaraş’ın yeni kururları:

Arıkan Mensucat San. ve Tic. A.Ş.  

Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri A.Ş.   

Kipaş Kağıt Sanayi İşletmeleri A.Ş. 

Gemciler Güven Metal San. ve Tic. A.Ş.     

MARTEKS Maraş Tekstil Sanayi A.Ş.        

Narteks Tekstil San. ve Tic. A.Ş.

Emin Tekstil San. ve Tic. A.Ş.

Karacasu Tekstil Tic. ve San. A.Ş.   

Arsan Dokuma Boya San. ve Tic.A.Ş

Hascevher Metal San. ve Tic. A.Ş.   

Organize Sanayi bölgeleri yeni yatırımları ile Kahramanmaraş sanayi şehri olarak büyümeye devam ederken, Kahramanmaraş’ta yeni şirketlerin çıkması ekonomiye can veriyor.

Gemciler Güven Metal San.Tic.A.Ş. yönetim kurulu başkanı Osman Gemci, şirketlerinin 2. 500 içinde yer almasının güzel bir duygu olduğunu söyledi.

Gemci: “ İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda öz kaynakların toplam varlıklar içindeki payının 2007 yılından itibaren gerilediği biliniyor. Bu oran 2007 yılında yüzde 47,6 iken, 2013 yılında yüzde 38,8’e kadar inmişti. Aynı dönemde toplam borçların toplam varlıklar içindeki payı ise yüzde 52,4’ten yüzde 61,2’ye yükselmişti. 2014 yılında ise öz kaynakların toplam varlıklar içindeki payı yüzde 39,8’e yükselse de bu oran hala sürdürülebilir bir borç / öz kaynak ilişkisi olmaktan uzak.

İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda, 2014 yılında toplam aktifler cari olarak yüzde 14,5 artarken, öz kaynaklar yüzde 17,4, toplam borçlar ise yüzde 12,7 oranında arttı. İSO İkinci 500 kuruluşları, 2014 yılındaki bilanço büyümesini daha çok öz kaynakları ile gerçekleştirdi. Bu da İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun finansal kaldıraç oranının iyileşmiş olduğunu gösteriyor.

İhracatın normalleşmeye doğru gitmesinin kendilerine umut verdiğini de ifade eden Osman Gemci: “  Bu iyileşmeyi destekleyen başka faktörlerden de söz etmek gerekirse İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun üretimden satışları 2014 yılında yüzde 12,9 arttı. Vergi öncesi kar ve zarar toplamı ise yüzde 106,2 oranında arttı. Buna karşın toplam borçları ise sadece yüzde 12,7 yükseldi.

 

İSO İkinci 500 Sanayi Kuruluşu’nun olumlu gelen verilerinden biri de satış karlılığı.. 2014 yılında yüzde 5,6’ya yükselen satış karlılığı, son 10 yılın en yüksek oranı olarak dikkat çekiyor. Dönem kar ve zararının toplam aktiflere bölünmesi ile hesaplanan aktif karlılığını da 2014 yılında son 10 yılın en yüksek oranı olan yüzde 5,5’e çıkaran İkinci 500 şirketleri, yine öz kaynak karlılığını da yüzde 13,9’a yükselterek son on yılın en yüksek seviyesini yakaladı.

     Tüm bu değerleri ortaya koyduktan sonra İSO Türkiye’nin ikinici büyük sanayi kuruluşunu açıkladı.. Gemciler Güven Metal San.Tic.A.Ş. de Kahramanmaraşlı diğer firmalarımızla tabloda yerini almıştır,” dedi. /Haber: Bekir Doğan

Editör: Haber Merkezi