Genç MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Fatih Aygün, 3 kuşaktır devam eden aile şirketi olan Aygün AVM’de CEO olarak görev almakta ailesinden gördüğü “mütevazı” duruşunu harfiyen yaşantısını uyarlamış, çalışkanlığı ve gayretiyle şehrin tanıtılmasında ve temsil edilmesi hususlarında önde gelen iş adamlarından.

Ekonomik, sosyolojik ya da politik gelişmeleri yakinen takip edip bu yeniliklere uyum sağlamak adına Genç İşadamlarına büyük görevler düştüğünü ifade eden Aygün, Türkiye’nin büyümesi için de; “Ekonomimizi tüketim merkezli ekonomiden üretim merkezli ekonomiye taşımalıyız. Üretim olmazsa enflasyon, döviz, ihracat gibi unsurları kontrol altında tutamayız ve en önemlisi güçlü ekonominin göstergesi olan büyümeyi gerçekleştiremeyiz. İhracatın ithalata bağımlılık oranı düşürme adına katma değerli yerli üretime; teknoloji dünyasında geri kalmama adına Milli üretime mecburuz” dedi.

Aygün ile 2020 yılına girerken Türkiye ekonomisini, kalkınma için neler yapılabilir ve Genç MÜSAD’ı konuştuk.

Öncelikle Fatih Aygün kimdir? Biraz tanıyalım.

1989 yılında Kahramanmaraş’ta doğdum. İlk, Orta ve lise eğitimimi Kahramanmaraş’ta tamamlayarak, Uludağ Üniversitesi’nde lisans eğitimimin ardından profesyonel iş hayatına mağaza yöneticiliğiyle başladım. İşe olan tutkumun eğitimimi geride bırakmaması adına Çukurova Üniversitesinde MBA yüksek lisansı tamamladıktan sonra öğrenim hayatıma ara verdim. Hâlihazırda faaliyet gösteren aile şirketinde yöneticilik yapmaktayım. Evliyim.

Türkiye 15 Temmuz darbe girişiminin ardından zor süreçten geçti. Geçtiğimiz yıl da etkileri devam etti. 2019 yılı ekonomik anlamda nasıl süreçten geçti, sizin gözlemleriniz nelerdir?

Kur, faiz, enflasyon ekonominin en önemli göstergeleri ve bu göstergelerin dengede kalmaması, birçok sorunu beraberinde getirmektedir. 15 Temmuz ardından hissedilen 2018 yılının son çeyreğinde ki kur artışıyla patlak veren, faiz artışı ve enflasyon verilerinin olumsuzluğuyla ekonomik durağanlık iyiden iyiye kendini göstermiştir. Ekonomimiz; 2019 yılında arka arkaya yaşanan üççeyrek daralmanın ardından, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,9 büyüme göstererek toparlanma sürecine girmiş ve yakın süreçte indirilen faiz oranlarıyla da eski hızına kavuşacağının sinyallerini vermektedir.  

Hizmet verdiğiniz beyaz eşya sektörü hakkında öngörüleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Üretimde dünyada ikici sırada olan ve üretimin %75’i ihraç olan sektörümüz, sağladığı istihdamla ülke ekonomisine ciddi katma değer yaratmaktadır. 2019 yılına bakacak olursak satış adetleri bazında iç pazarda küçük daralmalar ve dış pazarda küçük büyümeler ile bir yılın daha sonlanacağını görmekteyiz. Bağlı bulunduğumuz Beyaz Eşya sektöründe, kültürümüzün bir yansıması olarak, gelişmiş ülkelerde görülmeyen bayii ağı ile çalışan ender ülkelerden birisiyiz. Bu ne demek oluyor: Halkımız doğrudan temas etmeyi ikili ilişkilerle, güven ortamında alışveriş yapmayı tercih etmekteler, fakat teknolojinin gelişmesiyle sanal satışın büyüceğini öngörmemek imkânsız…

Türkiye ekonomisinin gelişmesi adına ne gibi politikalar üretilmeli?

Ekonomimizi tüketim merkezli ekonomiden üretim merkezli ekonomiye taşımalıyız. Üretim olmazsa enflasyon, döviz, ihracat gibi unsurları kontrol altında tutamayız ve en önemlisi güçlü ekonominin göstergesi olan büyümeyi gerçekleştiremeyiz. İhracatın ithalata bağımlılık oranı düşürme adına katma değerli yerli üretime; teknoloji dünyasında geri kalmama adına Milli üretime mecburuz. O zaman son dönemlerin klişe cümlesi “Yerli ve Milli” karşımıza çıkmakta ki; aslında birbirinden bağımsız düşünülemeyecek bu iki kavram gelecek ekonomisini belirleme adına önem arz etmektedir.

Genç MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanlığı görevine atandınız. Bu görev size ne ifade ediyor, hedefleriniz nelerdir?

MÜSİAD’a katkı sağlamak İçin devamlılık İlkesini benimseyerek gönüllülük esaslarıyla çıktığımız bu yolda Kahramanmaraş Genç MÜSİAD Başkanlığı görevini Ağustos 2019 İtibariyle devir almış bulunmaktayım. Kahramanmaraş Genç MÜSİAD olarak öncelikli şiarımız, devraldığımız bayrağı hakkıyla taşımak ve bizden sonraki kardeşlerimize bu bayrağı hakkıyla teslim etmek olacaktır. Bizim hedefimiz kendi girişimciliğimizi göstermek, ticaretimizi artırmak ve çizmiş olduğumuz gelecek planlamasıyla siyasi, ekonomik ve kültürel anlamda katma değer üreterek kendi başarı hikâyemizi yazmaktır. Dünyada ve ülkemizde yaşanan değişimleri, dönüşümleri hepimizin çok yakından takip etmesi, algılaması ve ona göre stratejilerini belirlemesi gerekmektedir. Ekonomik, sosyolojik ya da politik gelişmeleri yakinen takip edip bu yeniliklere uyum sağlamak adına biz Genç İş Adamlarına büyük görevler düşmektedir.

Görevi devraldığınız süre içerisinde neler yaptınız neler değişti?

Kahramanmaraş Genç MÜSİAD göreve geldiğimiz günden bu yana büyümeye devam eden, kendini geliştiren ve sürekli ileriyi gösteren bir yol haritası üzerinde aktif çalışmaları ile etkin bir sivil toplum örgütü olarak Kahramanmaraş ve ülke gündeminde belirleyici bir yerdedir. Bu minvalde gerek üye, kurumsal ve şube ziyaretlerimiz, gerek ticari ve bölgesel iş toplantılarımız gerekse sektörel panel ve kişisel gelişim olmak üzere düzenlediğimiz eğitim programları ve sosyal sorumluluk projelerimizle adımızdan sıkça kamuoyunda bahsettirdik. Görev süremiz boyunca hepimizin takip buyuracağı gibi; Hakkın ve hukukun, barışın ve güvenin, adaletin ve refahın sağlanması adına; doğrunun, faydalı olanın, adil olanın ve Hakkın hâkimiyeti için var gücümüzle çalışacağız.

Genç girişimcilerin artması kuşkusuz şehrimiz ve ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Genç girişimcilerin sayısının artırılması için sizce nasıl bir yol izlenmeli? Tavsiyeleriniz nelerdir?

Şehrimizin, ülkemizin ve hatta dünyanın sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik alanlarda kalkınması adına gençlere önem verilerek, geleceğin girişimcileri yetiştirilmeli ve yekvücut bir şekilde atiye yürünmelidir. Genç girişimcilerin sayısını artırmanın yanında her şeyin ticari başarı olmadığının, aslolanın yaptığımız işi dürüstlük ve adil rekabet ile birlikte değerlendirebilmek, sosyal sorumluluklarının bilincinde olarak ülkesine yararlı hizmetlerde bulunmak adına yenilikçi, etkili, katma değerli sınai-ticari oluşumların ortaya çıkmasında etken ve birleştirici bir rolde olmanın önemi benimsetilmelidir.

 Kahramanmaraş, Türkiye'de milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında 17. Sırada. Şehrimizi daha üst sıralara taşımak için neler yapılabilir? 

Küreselleşen dünyada sınırların ortadan kalktığını bu dönüşümle doğru şirket yapılandırılmalarıyla Global pazarda yer alabilmeliyiz. Bu bağlamda şehrimiz ticaretini değerlendirecek olursak global pazarda yer alabilecek birçok şirket markalaşmadan ziyade fason üretimle tercih yanlışı yaptığını görmekteyiz. Şehrimizin markalarını yaratması ve katma değerli ürün üretmesiyle ihracatta üst sıralara çıkmamız bittabi gerçekleşecektir.

2020’yi tek cümle ile özetlesiniz ne dersiniz?

Toparlanmanın hız kazanacağı; büyüme, istikrarlı kur, düşük faiz ve enflasyon gibi olumlu ekonomi terimlerinin parola olacağı bir 2020 yılı olmasını beklemekteyim.

Editör: Haber Merkezi