Elbistan ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Kalealtı Mahallesi'ndeki ovaya hakim tepede Roma döneminde yapılan Kızkalesi, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 2016 yılında tescil edildi.

Mahallenin kuzeyindeki 600 metre yükseklikteki tepenin üzerine inşa edilen kale, stratejik konumuyla geniş ova ve geçit bölgesini görmesiyle de dikkati çekiyor. Kızkalesi, Kayseri'yi Çukurova'ya bağlayan askeri yol üzerinde bulunan kalelerin de önemli bir halkasını oluşturuyor.

Kahramanmaraş'ın tescilli 32 kalesinden biri olan Elbistan Kızkalesi, restorasyon çalışmalarının ardından kentin kültür turizmine dahil edilecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Kahramanmaraş'ın en önemli kalelerinden birinin de Elbistan Kız Kalesi olduğunu söyledi.

Roma dönemine ait kalenin Bizans, Anadolu Selçuklu, Dulkadir Beyliği ve Osmanlı dönemlerinde restorasyondan geçirildiğini ifade eden Küçükdağlı, bunun Elbistan'da inşaa edilen en büyük kale olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş'ta son iki yıldır mevcut kalelerden beşiyle ilgili restorasyon çalışmalarını bakanlık nezdinde başlattıklarını anımsatan Küçükdağlı, şunları dile getirdi:

"Kahramanmaraş Kalesi'nin restorasyonu tamamlandı. Afşin Hurman Kalesi, Andırın'da Azgıt ve Meryemçil Kalesi ile Haytırın Gözetleme Kulesi'nin projeleri hazırlanıyor. Bu beş kalenin çalışmasının tamamlanmasıyla beraber bölgenin en önemli kalelerinden biri olduğu bilinen ve düşünülen Elbistan Kız Kalesi'yle ilgili diğer kalelerimizle birlikte program dahilinde proje ve restorasyon çalışması gerçekleştirmesi planlanmaktadır."

TÜRKİYE'NİN İKİNCİ KALESİ

Küçükdağlı, Kahramanmaraş'ın tarihi dokuya ve kültürel  mirasa sahip bir kent olduğunu vurgulayarak, "Mersin Kız Kalesi'nden sonra kız kalesi ismiyle Kahramanmaraş Elbistan'daki Türkiye'nin kalesidir. Proje ve restorasyon çalışmalarının ardından burayı da kentin turizm destinasyonuna dahil etmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Elbistan Kalealtı Mahallesi muhtarı Ahmet Türkan, kalenin restorasyonun ardından ilçe turizmine katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.

Geçmişten beri buranın Kızkalesi olarak bilindiğini ifade eden Türkan, "Burada iki kale olduğunu söylenir. Biri defineciler tarafından yıkılmış. Babamlar kalenin 3 katlı olduğunu söylerdi. Buranın tarihi bir önemi vardır. Kalenin Elbistan'ın tanıtımına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Sadece Mersin'de değil Elbistan'da Kızkalesi var. Mahallemiz de ismini kaleden alıyor. Buranın korunmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi