Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, Bakanlıktan yapımı için onayı alınan, Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi’nde birkaç yıl sonra dev sanayi tesislerinin yükseleceğini söyledi ve bu yatırımın kentimiz ve Türkiye ekonomisi için taze bir kan olduğunu ifade etti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük’ü, makamında ziyaret eden, Gazeteci Mehmet Fiskeci ve Neşe Yıldızhan, gündeme dair konuştular.

Geçtiğimiz yıl düzenledikleri, yurt dışı gezileri, fuarlar, defile ve eğitime katkıları ile Kahramanmaraş gündemine damgasını vuran KMTSO, 2015 yılında da çalışmaları ile gündemden düşmeyeceğinin sinyallerini şimdiden veriyor.  

TOMSUKLU OSB’DE MUTLU SON

Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi’nde mutlu sona geldiğini daha önceden de duyuran KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, konuyla ilgili kısaca şu bilgileri verdi: “Bakanlıktan onay geldi. Önümüzdeki ay inşallah Sayın Valimiz Başkanlığında müteşebbis heyetimiz kurulacak, planlanması gereken yine uzun bir yol haritamız var. Öncelikli olarak bunları belirleyeceğiz. Ondan sonrada inşallah çalışmalara başlayacağız.

Birkaç yıl sonra orda dev sanayi tesislerinin yükseldiğini hep birlikle göreceğiz. Kahramanmaraş’ın ekonomisinin gelişmesi adına daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla ihracat yapmamız gerekiyor. Ama maalesef kriterleri sağlamak adına bizim sanayi alanında büyük sıkıntımız var. Sanayicilerimiz sanayi tesisi yapacak yerleri yok ve sanayi parseli üretemiyoruz. Şehir merkezinde sanayi parseli olabilecek yerlerin ciddi anlamda fiyatları yükseldi ve dolayısı ile bu Kahramanmaraş ekonomisine ve Türkiye ekonomisine ciddi bir yeni taze kan olacak.

Kahramanmaraş’ta yeni bir OSB’nin kurulması demek, ilimizde artan ihracat, artan istihdam, artan gelir demek. Şehrin refahının, sosyal ve ekonomik anlamda daha ileri seviyelere yükselmesi demek. Geleceğimiz için daha güvenli bir Kahramanmaraş demek.

YURTDIŞIYLA DAHA FAZLA REKABET

Tomsuk’luyu bütünleştiren Ulaştırma bakanlığımızın yapmış olduğu bir Lojistik Köy Projesi var. Bu da Kahramanmaraş’ın ihracatı,  ithalatı ve ekonomisi için çok önemli.

Bu lojistik köyle birlikte Kahramanmaraş sanayisi yurtdışıyla daha fazla rekabet edebilme şansını yakalayacak.

Aynı zamanda bu lojistik köyün kurulmasıyla birlikte Kahramanmaraş’a da yeni bir hizmet sektörü yeni iş alanları oluşacak. Ticari antrepolar, lisanslı depoculuk, gümrük müşavirlik hizmetleri, bunların her geçen gün biraz daha Kahramanmaraş’ımızı geliştireceğini ve daha önemli kılacağını düşünüyorum. Bunlar şehrimiz için çok önemli ve büyük yatırımlar. Şehrimize hayır uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

YENİ SİAD’LARIN KURULMASI ZENGİNLİKTİR

MÜSAD Başkanlığına getirilen Atıf Şirikçi’yi tebrik eden, Başkan Karaküçük; “Öncelikle şehrimizde yeni SİAD’ların kurulması, ekonominin ve iş dünyasının zenginliğini gösteriyor. Ne kadar çok SİAD olursa, iş dünyası o kadar daha gür ve net sesini duyurabilir. Atıf Beyi yeni tebrik ediyorum, bizzat kendisini de aradım tebrik ettim. Atıf Bey benim çocukluk arkadaşım. Aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Odamızın Disiplin Kurulu Başkanı. 

Ben SİAD’ların gelişmesini, iş örgütlerinin daha çok büyümesini, her zaman arzu ederim. Bu şehir ekonomisinin büyümesi ve sosyal dokunun gelişmesi demektir” diye konuştu.  

HARÇLAR KESİLDİ, TSO KISA SÜRE SONRA NEREDE OLACAK?

Harçların kesildiği ve bu durumun odayı nasıl etkileyeceği yönündeki soruya ise Başkan Karaküçük, şu şekilde yanıt verdi: “Şu anda Odalar Birliği mevzuatı ve yasasına göre bizim normalde alınan ücretlerde bir değişiklik yok. Neticede TSO resmi bir kurum. Ticaret ve Gümrük Bakanlığının uhdesinde çalışan, yarı kamu tüzel kişiliği olan bir kurum. Dolayısı ile burada yapılan resmi hizmetler var. Yani bunlar tabi ki TSO’nun kendi faaliyet aklanında olan şeyler. Derneklerin yaptığı faaliyetler daha farklı. Bunları ayrıştırmak lazım. TSO’lar, Borsalar, İhracatçı Birlikleri vs. bunlar kamu tüzel kişiliği hükmündedir. Aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarıdır. Karıştırmamak lazım. Bunların gelişmesi, Kahramanmaraş’a zenginlik kazandırır.”

PAZARCIK’TAKİ OSB BÖLGESİ NE AŞAMADA?

Pazarcık İlçesinde yapılması planlanan OSB konusuna da açıklık getiren Başkan Kararküçük; “Öncelikle OSB’lerin yönetmeliğine göre; ildeki OSB’lerin doluluk oranı % 70’i geçmesi gerekiyor. Yani bizim öncelikle Tomsuklu OSB’yi bitirmemiz lazım. Geçenlerde de Pazarcık Kaymamı ve Belediye Başkanını ziyaret ettik onlarda bu konuda çok heyecanlılar. Bu arazi ile ilgili Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bilgisi var. İnşallah Tomsuklu’yu tamamladıktan sonra, orası OSB olamasa bile sanayi alanına dönüştürmek gibi bir fikirleri var. Yönetmeliğe göre OSB olamıyor ise bile zaman içerisinde farklı bir şekilde ıslah OSB’ye dönüştürülebilir. Sonuçta bu proje Tomsuklu için rafa kalkmıştı. Yani yönetmelik gereği bekliyoruz” dedi.

GENEL SEÇİMLER VE İŞADAMI MİLLETVEKİLİ

7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde bir işadamının mecliste olması gerekir mi? Sorusuna Başkan Karaküçük; “Önümüzde bir genel seçim var. İş adamları, tüm meslek örgütleri ve tüm vatandaşların en demokratik hakkıdır aday olmak. Siyasette ne kadar talep olursa kalite o kadar yükselir. Yani farklı aday adayları olabilir. Biz milletvekilliğine aday adayı olan herkesi cesaretinden dolayı takdir ve tebrik ederiz. Sonuçta kimin aday gösterileceğine karar verecek olan, siyasi partilerin yöneticileri. Katılımda iş adamlarının ve kariyerli meslek gruplarının temsilcilerinin olması da Kahramanmaraş’ta kaliteyi yükseltir” diye cevap verdi.  

Editör: Haber Merkezi