Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 68. Yönetim Kurulu Toplantısı; Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ercan TOPACA başkanlığında, Kahramanmaraş Valisi Sayın Mustafa Hakan GÜVENÇER, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Hikmet ÇİNÇİN, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Murat TEKE, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatih Mehmet ERKOÇ, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü ve DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Sayın Prof.Dr. Orhan BÜYÜKALACA, DOĞAKA Genel Sekreteri Sayın Onur Yıldız ve ajansın ilgili birim amirlerinin katılımı ile 01 Aralık 2015 Salı günü saat 10.30 itibarıyla Hatay Antakya Ottoman Palace Oteli Orhan Gazi Toplantı Salonu’nda düzenlenmiştir.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ercan TOPACA, “2016 yılında uygulanacak olan mali destek programlarının hazırlıklarını DOĞAKA’nın devam ettirmekte olduğunu, programların ilan edilebilmesi için Kalkınma Bakanlığı ile müzakerelerin devam etmekte olduğunu ve Aralık ayı içerisinde Kalkınma Bakanlığı tarafından rehberlerin onaylanması ile birlikte Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimize yönelik yeni destek programlarının uygulamaya alınacağını iletmiştir. Sayın Topaca, sözlerine şu şekilde devam etmiştir: “2015 Yılı Teknik Destek Programı ve Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında başvuruların alınmasına devam edilmektedir. Ajansımızın bir diğer destek mekanizması olan Güdümlü Proje Desteği kapsamında ise geçtiğimiz yıl Hatay’da yürütülmeye başlanılan Bitki Sağlığı Kliniği Projesinin ardından bu yıl Kahramanmaraş’ta Tasarım ve 3D Modelleme Merkezi Projesi ile Göksun Soğuk Hava Deposu Projesi ile Hatay’da Dörtyol Soğuk Hava Deposu Projesi kapsamında proje hazırlama çalışmalarına başlanılmıştır. Ajansımız tarafından ilan edilen destek programları ile başta Avrupa Birliği olmak üzere farklı ulusal ve uluslararası kaynaklarca ilan edilen destek programlarından en iyi şekilde yararlanabilmek amacıyla Ajansımız tarafından bölge genelinde proje hazırlama ve uygulama eğitimleri düzenlenmiştir. Ajans uzmanları tarafından gerçekleştirilen eğitimlere toplam 558 kişi katılmıştır.



Bölgemizde öne çıkan sektörlere yönelik olarak farklı alanlarda da destek sağlayan Ajansımız, 11-14 Ekim 2015 tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan olan Saudi Agro Food Uluslararası Gıda Fuarı’na bölgemizden 10 firma ile katılım sağlamıştır. Dünya genelinde toplam 52 ülkeden katılım sağlanan ve Ortadoğu ülkelerinin yoğunluk gösterdiği fuarda firmalarımıza yoğun ilgisi gösterilmiş ve ihracata yönelik iş bağlantıları kurulmuştur. Bunun dışında 7 Ekim 2015 tarihinde Antakya’da Mobilyacılık Paneli, 8 Ekim 2015 tarihinde Antakya’da Kadın ve Girişimciler Paneli ve 21 Ekim 2015 tarihinde Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde Ceviz Paneli düzenlenmiştir. Benzer çalışmalara önümüzdeki günlerde de devam edilecek olup 7 Aralık 2015 tarihinde Hatay, 8 Aralık 2015 tarihinde ise Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde olmak üzere üç ilimizde de Markalaşma Seminerleri düzenlenecektir. Ayrıca Hatay Valiliği koordinasyonunda düzenlenecek olan İnanç Turizminde Önemli Şahsiyetler Sempozyumu’nda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılacaktır. Bu faaliyetlerle birlikte devam eden projelere yönelik izleme ve değerlendirme faaliyetleri, bölgesel araştırma ve analiz çalışmaları ile yatırım destek faaliyetleri çerçevesinde çalışmalara devam edilmektedir. Diğer taraftan, Ajansımızın danışma organı olan ve bölge genelinde kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Kalkınma Kurulu, 2015 yılının ikinci toplantısını 17-18 Kasım 2015 tarihlerinde Hatay ilinde gerçekleştirmiştir. Başkanlık Divanı için seçimin yapıldığı bu toplantıda Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA, ikinci kez DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı seçilmiştir.” dedi.



Açılış konuşmasının ardından, söz konusu Yönetim Kurulu toplantısı gündem maddeleri arasında yer alan güdümlü projelerin sunumları Hatay Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Sayın Mustafa DÖNMEZ ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Murat DEMİR tarafından yapılmış ve Ajansın aylık diğer gündem maddelerinin görüşülmesi ile toplantı sona ermiştir. 

Editör: Haber Merkezi