Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 73.Yönetim Kurulu Toplantısı; Kahramanmaraş Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Vahdettin ÖZKAN’ın başkanlığında, Hatay Valisi Sayın Ercan TOPACA, Osmaniye Valisi Sayın Kerem AL, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Doç.Dr. Lütfü SAVAŞ, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mehmet Fatih ERKOÇ, Osmaniye Belediye Başkanı Sayın Kadir KARA, Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Sayın Avukat Mehmet ALTUN, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü ve DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Sayın Prof.Dr. Orhan BÜYÜKALACA ve DOĞAKA Genel Sekreteri Sayın Onur YILDIZ ile ilgili Ajans personelinin ve bölgemiz basın mensuplarının değerli katılımlarıyla 04 Ağustos 2016 Perşembe günü saat 11.30 itibarıyla Kahramanmaraş Valiliği Toplantı Salonu’nda düzenlendi.



Toplantının açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Vahdettin ÖZKAN, “Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın, Kahramanmaraş ilimizde yapacağımız 73.Yönetim Kurulu Toplantısı’na hoş geldiniz diyor, bu toplantının Bölgemiz adına hayırlı olmasını diliyorum. Ajansımız çalışmaları ile ilgili açıklamalara geçmeden önce 15 Temmuz 2016 tarihinde devletimize ve demokrasimize yapılan hain saldırıyı bir kez daha lanetliyorum. Bu alçak saldırının püskürtülmesi esnasında şehit olan askerlerimizi, polislerimizi ve sivil vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle yad ediyor, yakınlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bilindiği üzere, Ajansımızın Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ajansın faaliyet alanı içerisinde olan Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye İl Valileri tarafından birer yıl süreyle dönüşümlü olarak yürütülmektedir. Her yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen bu görev değişimi kapsamında Ajansımızın Yönetim Kurulu Başkanlığı 2017 yılı Temmuz ayına kadar tarafımdan yürütülecektir. Görevi devraldığım Hatay Valisi Sn. Ercan TOPACA’ya Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü dönem içerisindeki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.



Kahramanmaraş Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Vahdettin ÖZKAN açılış konuşmalarına “2016 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde çalışmalarına devam etmekte olan Ajansımız 23 Mart 2016 tarihi itibarıyla ilan ettiği 2016 Yılı Mali Destek Programları kapsamında 3 Haziran 2016 tarihinde başvuru sürecini tamamlamış ve değerlendirme aşamasına geçilmişti. İlan edilen destek programlarına oldukça yoğun proje başvuru yapılmış olup Ajansımız tarafından ilan edilen ve 15 Milyon TL toplam bütçeye sahip üç farklı destek programı kapsamında Ajansımızdan toplam 58 Milyon TL. destek talep edilmiştir. Destek programları kapsamında; Hatay ilinden 107, Kahramanmaraş ilinden 53 ve Osmaniye ilinden 30 olmak üzere toplam 190 adet proje başvuru alınmıştır. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla Yönetim Kurulu değerlendirmeleri öncesi tüm değerlendirme süreçleri tamamlanmıştır. Bugünkü toplantıda yapılacak inceleme ve değerlendirmeler sonucunda Yönetim Kurulu’nun da uygun bulması halinde her üç programa ilişkin sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmalarına teknik uzmanlık desteği sağlanması ve insan kaynaklarının geliştirilmesi amacıyla uygulanmakta olan Teknik Destek Programı kapsamında 21 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla başvurular alınmaya başlanmıştır. Başvurular, Temmuz-Ağustos, Eylül-Ekim ve Kasım-Aralık olmak üzere üç dönemde alınacak olup he dönemin sonunda yapılacak değerlendirmelerle başarılı projelerin uygulanmasına başlanabilecektir. Bununla birlikte analiz ve araştırmaya dayalı sektörel veya tematik planlama çalışmaları ile fizibilite çalışmalarının desteklendiği Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında başvuruların alınmasına da devam edilmektedir.



Diğer taraftan 2016 yılı içerisinde ilan edilmesi planlanan yeni destek programları ile ilgili hazırlıklar taslak olarak tamamlanmıştır. Destek programlarına ilişkin rehberlerin Kalkınma Bakanlığınca onaylanmasının ardından yeni destek programları da yıl içerisinde ilan edilecektir. Kurumsal yatırımlara sağlanan desteklerle birlikte bireysel girişimcilik kültürünün geliştirilmesi amacıyla her yıl Girişimcilik Eğitimleri düzenlenen Ajansımız, 2016 yılındaki girişimcilik eğitimlerine devam etmektedir. Hatay ilinde Antakya merkez ilçede devam eden eğitimlerin yanı sıra Ağustos yı boyunca Kahramanmaraş’ın Elbistan, Ekinözü, Nurhak ve Çağlayancerit ilçeleri ile Eylül ayında Göksun ilçesinde girişimcilik eğitimleri yapılacaktır. Avrupa Birliği tarafından sağlanan hibe kaynaklarının bölgemize kazandırılması amacıyla çalışmalar yürüten Ajansımızın başvuru sahibi olduğu “Roman Gibi Yaşayan Vatandaşların İstihdama Entegrasyonu” projesi Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kabul edilmiştir. 45.000 Euro bütçesi bulunan proje kapsamında 30 kişiye meslek edindirme kursu ile kamu hizmetleri ve yasal haklar konusunda eğitimler verilmesi planlanmaktadır. Bunların yanı sıra geçtiğimiz aylarda başvuruların alınmaya başlandığı Gıda ve Tarım temalı kısa film yarışmasında başvurular sona ermiş ve değerlendirme aşamasına geçilmiştir. Altın Takı Tasarım Yarışması kapsamında ise başvuruların alınmasına devam edilmektedir.” sözleriyle devam etti. 

Açılış konuşmasının ardından, söz konusu Yönetim Kurulu toplantısı gündem maddeleri değerlendirilerek aylık diğer gündem maddelerinin görüşülmesi ile toplantı sona ermiştir.
Editör: Haber Merkezi