Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nun 6. Toplantısı, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) ev sahipliğinde Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Osmaniye,  Antakya,  Kilis ve Osmaniye’nin ticaret ve sanayi odası başkanları ve kalkınma ajansları yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirdi. Bugüne kadar her toplantıda bölgenin öncelikli alanları hakkında özel sunumlar ve görüşmeler yaparak farkındalık yaratmaya çalışan Platform, bu kez Adıyaman için önemli bir potansiyele sahip olan “Mermer Sektörünü”  ele aldı.

Toplantıda konuşan GTO Başkanı Eyüp Bartık ve Adıyaman TSO Başkanı Mustafa Uslu platformun bölgenin turizm ve kültür gibi alanlarda ekonomik ve bölgesel kalkınmaya yönelik işbirliği oluşturmak amacıyla kurulduğunu ifade ederek, “Akdeniz'den Mezopotamya'ya Mozaikten Gastronomiye Turizm Yolculuğu Projesi”nin bu amaç için atılan en önemli adım olduğunu belirterek, bu projenin sadece bölgemize değil ülkemize de önemli katkı sağlayacak ve diğer bölgeler için de örnek bir proje olacağı üzerinde durdular.

AKDENİZ'DEN MEZOPOTAMYA'YA MOZAİKTEN GASTRONOMİYE TURİZM YOLCULUĞU

Projenin hedefi, uygulama bölgesi kapsamında yer alan illerde turizm koridoru oluşturularak ve  sektörde yer alan paydaşlarının eğitilmesi ile turizm bilincinin bölgede geliştirilmesi, bölgenin bilinirliliğinin sağlanması, bölgeye gelen ziyaretçi sayısının, turizm gelirlerinin, özel sektör yatırımlarının ve istihdam olanaklarının arttırılması ve son olarak bölgenin turizmde katma değerinin ve rekabet edebilirliğinin arttırılmasıdır.

Bölgelerin ortak strateji üreteceği temel konular "Mozaik Turizmi" ve "Gastronomi Turizmi" olarak belirlenmiştir. Sektörün bölgede geliştirilmesi kapsamında turizm koridorunun oluşturulması ve Osmaniye-Kahramanmaraş-Hatay-Kilis-Gaziantep-Şanlıurfa-Adıyaman güzergâhında gastronomi ve mozaik rotasının oluşturulması tasarlanmaktadır.

Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu kapsamında daha önce gerçekleştirilen toplantılarda, Suriye'de yaşanan olaylar, bölgedeki su kaynaklarının kullanımı, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve pamuğun sektörünün konuşulduğunu anımsatan Uslu, platformun 6.toplantısında ana temanın mermerin başkentliğine aday Adıyaman’ın mermer rezervleri olduğunu belirtti.

Bartık : Burası birlik ve beraberlik bölgesi

 “Birlikte hareket etmek için çok nedenimiz var” sloganıyla yola çıktıklarını, üç ayda bir farklı ilde, farklı konuları görüşmek üzere bir araya geldiklerini hatırlatan Bartık, platformun bölgede birlik ve beraberlik adına çok önemli bir oluşum olduğunu vurguladı.

“Burası birlik ve beraberlik bölgesi” diyen Bartık, “Kültürümüz aynı, aynı coğrafyada yaşıyoruz ve artık ülke kalkınmasına sadece şehirler olarak değil, bölge olarak katkı sağlamalıyız. Bu bölgeyi ön plana çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Bölgede inanılmaz bir tarih olduğuna işaret eden Bartık, şöyle devam etti:

“Bölgemizde inanılmaz bir kültür zenginliği var. Bunu artık dünyaya duyurmamız lazım. Bu noktada, 7 Oda ve 3 kalkınma ajansımız ile birlikte hayata geçirmeye çalıştığımız “Akdeniz'den Mezopotamya'ya Mozaikten Gastronomiye Turizm Yolculuğu Projesi” oldukça önemli bir adım olacak. Bugün bölgemiz için önemli bir gün. Bölgede bir turizm koridoru oluşturmak, ortak değerlerimiz olan mozaik ve gastronomiyi ön plana çıkarmak ve turizm sektörünü geliştirmek için yola çıktığımız projemiz için ilk imzaları atıyoruz.” 

Editör: Haber Merkezi