Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 47’nci Meclis toplantısı kapsamında Kahramanmaraş’a gelen ve Meclis salonunda konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, “Sayın başkan biraz önce 47 inci toplantı dedi. 46’ya denk getirsek daha güzel olacakmış. Ben bildiğiniz gibi Kahramanmaraşlıyım. 46 olsa sürpriz olacakmış. Ama böyle bir şeye denk geldik. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Tabi Serdar bey ve içinizde birçok kardeşimizde dana önce gerek okul yıllarından gerek Kahramanmaraş’ta beraber bulunduğumuz arkadaşımız var. Ben de onlarla böyle bir ortamda karşılaşmaktan dolayı hakikaten çok kıvanç duyuyorum. Böyle geçmişteki hatıralar geçmişteki günleri yad etmek açısından bu bizim içinde hakikaten bir can suyu gibi oldu. Yoğun çalışan biri için bir nefes alma oldu. Ondan dolayı da sizlere  başkanın nezdin de teşekkür ediyorum.

Şimdi yıllardan buyana Türkiye’nin dünyada layık olduğu değeri bulamaması gibi Kahramanmaraş için de aynı şey geçerli. Türkiye için de aynı durum söz konusu. Hakikaten biraz önce belki bizim aktarmamız gereken birçok bilgiyi sayın başkan sizlere aktardı. Kahramanmaraş’ın yerini, Kahramanmaraş’ın sanayi ve ekonomi içerisindeki durumunu sizlere aktardı. Benim de daha önce bankacılık yaptığım dönemlerden hatırlıyorum, hakikaten Kahramanmaraş’ın sanayicisi, tüccarı, esnafı, güvenilir. Para verdiğinizde geri onun üzerine bir halel getirmeyecek bir çalışma içerisinde olduklarını bizzat müşahede etmiş durumundayız. Biraz önce de ifade edildiği gibi Türkiye’de ve bankacılık sektöründe gecikmiş alacak ortalaması 3.3, Kahramanmaraş’ta bu oran 2.6 civarında bulunuyor. Türkiye ortalamasının altında bir yerde. Bu bankacılılar açısından, bizler açısından da güzel bir veri. Bunun yanında Kahramanmaraş’ın bir de kredi erişimi önemli bir noktada. Türkiye’nin krediye erişimi mevduat/kredi rasyosu diye baktığımızda yani Kahramanmaraş’ın ne karar mevduat toplamış, ne kadar bir bankaya para yatırmış Kahramanmaraş’lı ne kadar kredi kullanmış, kredi mevduat rasyosunda üçüncü sırada, yani Kahramanmaraş’lı topladığı paradan üç katı kadar kredi kullanmış. Bu da önemli bir veri. Bundan dolayı ve bu oranın içerisinde gecikmiş alacak oranın da bu kadar düşük olması hakikaten iftihar edecek bir tablodur. Bunu gerçekleştirenler sizlersiniz.



Hepinize sektör adına teşekkür ediyorum. Şimdi bizim yapmamız gereken bu güzel rakamları, bu aramızda temsilcileri olan bankalara bunları anlatmak. Kahramanmaraş’ın bu özelliğini çok iyi anlatmamız lazım. Çok iyi anlatalım ki istediğini alsın” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi