Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanı Adnan Kozak, sektörle ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Faizlerdeki düşüş ve kurdaki dalgalanmaların durmasıyla birlikte inşaat sektörünü hareketli günlerin beklediğini belirten Başkan Kozak: “2018 Yılı Ağustos ayından sonra başlayan kurdaki yükselişten, ekonomik belirsizlikten en fazla inşaat sektörü etkilenmiştir. Çünkü inşaat sektörü birçok hizmet kolunu kapsamaktadır. 

Tetikleyici ana sektörler olan inşaat, petrol ve otomotiv sektörlerinde mevduat faiz oranlarıyla dengelenmeyen kredi faizlerinin oranları, kurdaki dalgalanmalardan dolayı, yapı malzemelerinin sert hareketleri ve maliyet artışı nedeniyle sektör durma noktasına gelmiştir. İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde de gerilemeler yaşanmıştır.

Kurdaki dalgalanmanın hükümet tarafından alınan tedbirlerle önlenmesi ve faizlerin düşürülmesi ile birlikte 2019 yılının son çeyreğinde sektörde küçülme yavaşladı. Son bir haftadır dövizde dalgalanma olsa da bunun geçici bir durum olduğu kanaatindeyim. 2020 yılında ekonominin daha da iyileşeceğini ve sektörü hareketli günlerin beklediğini düşünüyorum” dedi.  

İnşaat sektöründe yaşanan küçülmenin istihdamı büyük ölçüde etkilediğine dikkat çeken Başkan Kozak; “Yapımına devam edilemeyen inşaatlar, iflas eden firmalar, inşaat yapı malzemesi üreticilerin küçülmeye gitmesi işsizlik oranında artmasını beraberinde getirdi” dedi.

BELEDİYELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR!

Sektörün ivme kazanması için belediyelere de görev düştüğünü önemle vurgulayan Başkan Kozak, belediyelerin inşaat projelerinde sektörü sıkıntıya soktuğunu, bu sebepten dolayı da temeli atılan birçok inşaatın durdurduğuna dikkat çekti.

“Belediyelerin görevi vatandaşın işini kolaylaştırmaktır” diyen Başkan Kozak; ”Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan: "İnşaat sektörünün olmadığı bir ülke bitmiş demektir" diyerek, ülkemiz için inşaat sektörünün önemine vurgu yapmıştır.

Bugün artan işsizlik oranında en fazla pay sektörün küçülmesinden dolayıdır.

Dolayısı ile ekonomide lokomotif görevi yapan inşaat sektörünün önü öncelikle yerel yönetimlerin esnekliği ile projelerdeki akımın kabul görmesi,  yeni imar alanları açılarak, sektör işadamlarının desteklenmesi ile can bulacaktır.

Ayrıca; Belediyelerde, imar ve şehir planlama hizmetlerinde görev alacak personelin tecrübeli ve etkili, sektörün önünü açacak, teşvik edecek beceride ve yetenekte olması önem taşımaktadır.

Belediye başkanlarımıza bu konuda büyük görevler düşmektedir” dedi.

Yeni imar alanlarının açılmasıyla birlikte düşecek arsa paylarının da inşaat firmalarına büyük ölçüde nefes aldıracağını belirten Başkan Kozak; “Büyükşehir belediyemiz, tarıma elverişsiz yerlerde yeni imar alanı açmak için kolları sıvamalıdır. Arsa sıkıntısından bir alan sıkışan şehir, yeni imar alanlarıyla daha sağlıklı büyüyecektir” dedi.

Açıklamasının sonunda 2020 yılından umutlu olduğunu belirten Başkan Kozak: “Üretimde çağı yakalamış, ekonomik istikrarın yakalandığı, bolluk ve bereket dolu güçlü bir Türkiye temennisi ile Tüm hemşehrilemizin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi