Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) 25 Aralık 2012 tarihinde teklif çağrısına çıktığı 2012 Yılı Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı sonuçları DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız tarafından açıklandı.

Yıldız, 30 milyon TL bütçeli program kapsamında, 11 adedi son başvuru tarihi ve saatinden sonra alınan proje olmak üzere toplam 215 proje başvurusu yapıldığını ve geçerli 204 projenin 114’ünün başarılı bulunduğunu dile getirdi.

Proje başvuru sayısı itibari ile başarı oranının % 56, Ajans tarafından sağlanacağı ilan edilen kaynak itibari ile ise  başarı oranının % 94 olduğunu ifade eden Yıldız, “Hatay ilinden 50, Kahramanmaraş ilinden 52 ve Osmaniye ilinden 12 olmak üzere toplamda TR63 bölgesinden 114 proje başarılı bulunmuş olup ve bu projeler için 28.191.945,96 TL’lik kaynak sağlanacaktır. Başvuru sahiplerinin katacağı en az % 50 oranındaki eş-finansman ile birlikte Bölgemizde toplam 57.191.945,96 TL’lik kaynak harekete geçirilmiş olacaktır” dedi.

Proje başvurularının alınmasından sonra yapılan değerlendirme hakkında da bilgi veren Yıldız, ‘’Ön inceleme, dış uzman değerlendirmesi, değerlendirme komitesi, ön izleme ve bütçe revizyonu aşamalarından geçen projelerin nihai listesi DOĞAKA Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır.’’ dedi.

Yıldız, 114 başarılı projenin uygulanması sonucunda ‘’820 adet yeni makine alınması, proje sahibi işletmelerde yaklaşık % 50 üretim kapasitesi artışı, yaklaşık %37 ihracat artışı, 104 adet yeni marka, patent, endüstriyel tasarım ile tescilli yeni tasarım belgesi alınması, 226 adet yeni ürünün üretimine başlanması, 89 kalite sertifikasının alınması ve 23 yeni tesisin kurulmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Başarılı başvuru sahipleri ile önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanacağını ifade eden  Yıldız, proje uygulamalarına sözleşme imzalandıktan sonra başlanması gerektiğine dikkat çekti.

Başarılı proje listesine www.dogaka.gov.tr adresinden ulaşabileceğini belirten Yıldız, Mali Destek Programına başvuran işletmelere ilgileri için teşekkür etti.   

 

Editör: Haber Merkezi