Bağımlılığa karşı basın kuruluşlarının ve çalışanlarının bilgilendirildiği eğitim programında konuşan Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, “Türkiye bağımlılık ile mücadelede Avrupa’dan çok daha iyi seviyelerde” dedi.

 Gaziantep Şirehan Otel’de gerçekleştirilen Yeşilay bilgilendirme toplantısına Şanlıurfa, Mersin, Mardin, Malatya, Kilis, Hatay, Adıyaman, Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi yedi ilden katılım gerçekleştirildi.

Yazılı ve görsel basının madde bağımlılığına karşı mücadelede en etkili silah olduğunun altını çizen yetkililer bu hususta basın çalışanlarına önemli görevler tevdi etti.

DÜNYADA TÜRKİYE, TÜRKİYE’DE GAZİANTEP

2014-15-16 yıllarında 3 bin civarlarında olan madde bağımlı sayısının 650’ye düşürüldüğünü ve dünyada Türkiye, Türkiye de ise Gaziantep’in örnek gösterilecek derecede bağımlılıkla mücadele ettiğini sözlerine ekleyen Gaziantep Vali Yardımcı Halil Uyumaz, “Günümüzde gençliğin en önemli sorunu bağımlılık sorunudur. Uyuşturucu ile mücadele ederken kesinlikle oyuna gelmeyelim ve işin tanıtımına düşmeyelim. Uyuşturucu ile mücadele konusunda en önemli husus arz talep meselesidir. Öncelikle bizler işin talep kısmını yok etmemiz gerekiyor. Gaziantep’te özellikle yollarda beş ayrı noktada 7 gün 24 saat denetimler yaparak madde geçişlerine ve olası tehlikelere karşı güvenlik tedbirlerini alıyoruz. Uyuşturucu ile mücadelede önce ümitli olacağız sonrasında il ele verip eğitime önem vereceğiz. En önemlisi de uyuşturucuya karşı arzı yok edeceğiz” dedi.

TEKNOLOJİ DE BİR BAĞIMLILIK OLDU

Madde bağımlılığının yanı sıra gelişen teknoloji ile son zamanlarda madde bağımlılığının da hızla artış gösterdiğini sözlerine ekleyen Gaziantep İl Basın Enformasyon Müdürü Ertan Koska, “Amacımız son zamanlarda hızla artan bağımlılığa karşı mücadele vermektir. Uyuşturucu bağımlılığının yanı sıra gelişen teknoloji ile de bir bağımlılık süreci başlamıştır. Bağımlılıkla mücadele kapsamında özellikle basın mensuplarımıza çok büyük görevler düşüyor. Basın doğru mücadele ederse vatandaş da doğru bilgilenir ve bağımlılıktan uzak durur” ifadelerine yer verdi.

POLİTİKA GENÇLER ÜZERİNE

Madde bağımlılığında ülkelerin artır gençler üzerinden politikalar ürettiğine ve bu oyunlara gelinmemesi gerektiğini söyleyen Yeşilay Kadın Komisyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Saadet Kalyoncu, “Dünya artık gençler üzerinden politika üretmeye başladı. Düne kadar uyuşturucunun yolu olan bu ülke artık merkezi konumunda kalmaya başladı. STK’lar ve medyanın bu konuda birlikte çalışıp sorunu çözmesi gerekiyor. Bağımlılıkla mücadele kapsamında özellikle basına çok büyük görevler düşüyor. Bağımlılıkla mücadele kapsamında tüm basınımızı her zamankinden daha duyarlı olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

BAĞIMLILIK ÇİZGİ FİLMLERLE BAŞLIYOR

Özellikle televizyonlarda çizgi filmler aracılığı ile çocuklara kötü alışkanlıklar edindirilmeye çalışıldığını ve bu hususta kanalların ve basının dikkatli olması gerektiği yönünde uyarılarda bulunan Gaziantep Yeşilay Şube Başkanı Fatih Tamer, “Madde bağımlılığı konusunda gençleri birileri sürekli yanlış bilgilendiriyor ve madde bağımlılığına karşı yönlendiriyor. Madde bağımlısı olan bir kişi yalnız kendisine ya da ailesine değil tüm Türkiye’ye zarar verir. TV’lerde özellikle küçük yaşta çocuklar için büyük mücadele verilmesi gerekiyor. Küçük bir çocuk çizgi filmde gördüğü kötü alışkanlığı bağımlılığı hemen öğreniyor ve yaşamının sonrasında da devam ettiriyor. Basın bu konuda bağımlılıkla sonuna kadar doğru bir şekilde mücadele etmelidir” dedi.

Kahramanmaraş’tan Eğitime Katılanlar

Yedi bölgeden gazete temsilcilerinin ve Resmi Kurum Müdürlerinin de katıldığı eğitim programına Kahramanmaraş’tan Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın  Müdürü Cengiz Berberoğlu, Valilik Basın Yayın Müdürü Halit Uğur, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Balkis, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Abid Başarıcı, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı  Kemal Sayın,  Kimlik Gazetesi Sahibi Mehmet Fiskeci, Özgür Haber Gazetesi Sahibi Neşe Yıldızhan, Medya Gazetesi Sahibi Halil Hınaz, Son Haber Gazetesi Sahibi Adem Gemci, Kahramanmaraş Gazetesi Sahibi Bekir Doğan, Kahramanmaraş Haber Gazetesi Sahibi İsmail Koyuncu, Yorum Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kürşad Kerem Akçakale, Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mahmut Beyaz, Bugün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Faruk Aktemur katıldı.

Eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edildi. 

Editör: Haber Merkezi