Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Beyaz Tebeşir Özel Öğretim Kursu Türk Dili ve Edebiyatı zümresi 30 Haziran 2018’de yapılan TYT ile 1 Temmuz 2018’de yapılan AYT sınavını değerlendirdi.

Sınav sorunlarından birine itiraz eden Kurum Yetkilileri konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

TYT Türkçe soruları önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da okuduğunu anlama ve yorumlama ağırlıklı gelmiştir. ALES tarzı sorular fazlalaştırılmış, dil bilgisinden 12 soru sorulmuş ve geçmiş yıllara göre %30 oranında artış görülmüştür. Dil bilgisi soruları önceki yıllarda birçok konuyu kapsayacak şekilde sorulurken bu yıl bir ya da iki konuyu ölçecek şekilde hazırlanmış. Genel olarak orta zorlukta bir sınav olmuştur.

AYT Türk Dili ve Edebiyatı kısmında 4 soru Türkçe 20 soru da edebiyat alanıyla ilgili sorulmuştur. 9. Sınıftan 3, 10. Sınıftan 6, 11.Sınıftan 5 ve 12. Sınıftan 6 soru şeklinde bir dağılım görülmüştür. En fazla soru ise Divan Edebiyatı konusundan gelmiştir (5 soru). Çalışan öğrencilerin zorlanmadan yapacağı sorular hazırlanmış.

Ancak soruların birinde iki doğru cevap tespit etmiş bulunmaktayız. Türkçe zümresi olarak 3. Sorunun yanlış olduğunu iddia ediyoruz. ”Hangisi söylenemez?” şeklinde sorulan soruda ÖSYM “ E” seçeneğini cevap olarak göstermiş evet bu doğrudur fakat bir de “A” seçeneğinde “ikilemelere yer verilmiştir” diyor. Oysa paragrafta sadece 1 tane ikileme (öve öve) kullanılmıştır. Bu şıkta ikilemeler değil ikilemeye yer verilmiştir denilmeliydi. Dolayısıyla 2 cevap şıkkı da doğru kabul edilmelidir ya da bu soru iptal edilmelidir.

2018-AYT/Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1

           3. Osmanlı coğrafyasına yolu düşen seyyahların tamamı

devletin büyüklüğünü, halkın medeni hayat şartlarını,

şehirlerin güzelliğini, kurum ve kuruluşların intizamını

öve öve bitiremezler. Kusursuz işleyen bu sistem;

toplamı 15 milyon kilometrekare tutan bir devleti

yaşatıyor, içinde 12 eyalet barındırıyordu.

Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden

hangisi söylenemez?

A)İkilemelere yer verilmiştir.

B)Açıklama yapılmıştır.

C)Nicel verilerden yararlanılmıştır.

D)Öznel ifadeler kullanılmıştır.

E)Örneklerden yararlanılmıştır.

             

Editör: Haber Merkezi