KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Mavi Hilal Gençlik ve Kültür Öğrenci Topluluğu Başkanı Seyfullah Kaşgari yaptı. Topluluk faaliyetlerine ilişkin bilgiler veren Kaşgari, Doğu Türkistan’ı tanıtmak ve köklü medeniyeti hakkında gençleri bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Açılış konuşmasının ardından “Doğu Türkistan’dan Gelen Mektup” isimli video gösterimi gerçekleştirildi.

Video gösteriminin ardından panel oturumuna geçilirken, panelin yürütücülüğünü KSÜ Öğretim Görevlisi Memduh Atalay yaptı. Doğu Türkistan’da yaşanan Çin zulmüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atalay, Türk-İslam coğrafyasında birlik vurgusu yaptı.

Panelde konuşmacı olarak Mavi Hilal Gençlik ve Kültür Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı, KSÜ İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Alimcan Buğda ile TRT Mütercim Spikeri ve yazar Mirkamil Kaşgarlı yer aldı.

“Doğu Türkistan’ın Dünü ve Bugünü” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Dr. Öğretim Üyesi Alimcan Buğda, Doğu Türkistan’ın stratejik ve jeopolitik konumuna ilişkin bilgiler verdi. Çin’in bölgede 70 yıldır işgal ve asimilasyon politikası yürüttüğünü ifade eden Buğda, Çin zulmünün bölgedeki etkilerinden bahsetti. “Çin her zaman Türkiye’nin Doğu Türkistan konusuna yaklaşımından çekinmiştir.” diyen Dr. Öğretim Üyesi Alimcan Buğda, “Türkiye’nin güçlenmesi bu bakımdan çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

Mir Kamil Kaşgarlı ise “Doğu Türkistan’a Yönelik İslam Dünyasının Görevleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Çin’in özerk statüye sahip bölgede kademeli olarak işgal, zulüm ve soykırım faaliyetleri yürüttüğünü belirten Kaşgarlı, Türk ve İslam dünyasının Doğu Türkistan’da yaşananlara sessiz kaldığını söyledi.

Panel sunumlarının ardından üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş konuşmacılara hediye takdim etti.

Editör: Haber Merkezi