Kongrenin açılış konuşmasını Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan yaptı. Hayatın her alanında iyileştirilmesi gereken noktaların analiz edilmesinde üniversitelere büyük görevler düştüğünü ifade eden Vali Özkan, bireysel ve toplumsal hedeflerin tespitinde bu tür kongrelerde yürütülen çalışmaların önemli olduğunu söyledi.

Multidisipliner bir anlayışla düzenlenen bu çok yönlü kongreye katkı sunan herkesi tebrik eden Vali Özkan, KAYES kongresinin ilimiz, ülkemiz ve insanlık için verimli olması temennisinde bulundu.

Adalet ve Kalkınma Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç ise batı ve doğu kavramları üzerinden dünya ekonomisinin tarihsel sürecini ve mevcut durumunu değerlendirdi. Milletvekili Kılıç, eğitim, teknoloji ve bilimin dünya ile yarışmada önemine vurgu yaptı.

KAYES’e katkı sunan isimlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin sorunlarını görüyor, analiz ediyor ve bu sorunları ulusal ve uluslararası akademik zeminlerde tartışarak çözüm yolları arıyoruz.” diye konuştu.

Uluslararası ticaretin ülke ekonomisindeki yerine ve önemine değinen Rektör Can, sağlıklı bir lojistik sisteminin hem ulusal hem uluslararası ticareti canlandırarak önemli ölçüde ekonomik imkânlar sağlayacağını ifade etti. Büyüyen ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda lojistik alanında kapsamlı yenilikler yapılmasının gerekliliğini vurgulayan Rektör Can,  KAYES’in bu kapsamda çok büyük faydalar sağlayacağını düşündüğünü belirtti.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve KSÜ İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Örnek ise 2. Uluslararası KAYES Kongresine ilişkin bilgiler verdi. Kongrenin ülkemizin Afrika ülkeleriyle özellikle Sudan ve Cezayir’le ticari, akademik ve siyasi işbirliğine büyük katkılar sunacağını söyleyen Prof. Dr. İbrahim Örnek,  kongrede 10 farklı ülkeden akademisyenin 127 bildiri sunacağını belirtti.

Kongre kapsamında Kahramanmaraş’a özel “Türkoğlu Lojistik Merkezi” ve Sudan ve Cezayir’le ticari ilişkilerin ele alınacağı “Uluslararası Ticaret” başlıklı iki özel oturum düzenleneceğini aktaran Prof. Dr. Örnek, bunun yanı sıra iki gün boyunca 28 akademik oturumda 127 bildiri sunulacağını söyledi.

Protokol konuşmaları kapsamında Cezayir Tlemcen Üniversitesinden Dekan Pr. Mohammed Benbouziane ve Sudan Khartoum Üniversitesinden Dekan Dr. Elwasila Saeed Elamin Mohamad birer konuşma yaparak Türkiye ile işbirlikleri ve üniversitelerinin mevcut durumuna ilişkin bilgiler verdiler.

Protokol konuşmalarının ardından “Türkoğlu Lojistik Merkezi” başlıklı özel oturuma geçilirken oturumun başkanlığını KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Gümüşer yaptı. Oturumda konuşmacı olarak; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık A.Ş. Lojistik Daire Başkanı Mehmet Altınsoy, TCDD 6. Bölge Müdürü Oğuz Saygılı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Gaziantep 7. Bölge Müdürü N. Seyyit Miçillioğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Yatırımları Genel Müdürlüğünden Yakup Civil yer alırken, oturumun son bölümünde Omsan, Medlog, Arkas ve Limak lojistik firmalarının temsilcileri de söz aldılar.

Oturumun tamamlanmasının ardından katkı sağlayan isimlere protokol üyeleri tarafından katılım belgeleri takdim edildi. 2. Uluslararası KAYES Kongresi, öğleden sonra gerçekleştirilen oturumlarla devam etti.

Editör: Haber Merkezi