'Karne notu, çocuğun zeka seviyesinden daha çok dönem içerisinde derslerde göstermiş olduğu performansıyla ilgilidir' diyen Tok, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Karnesi kötü olan çocuğu geri zekalı ya da kapasitesiz olarak algılamamak gerekir. Çocuğa bu bilgiler ışığında yaklaşmalısınız. Başarısız olan çocuklarımızın büyük çoğunluğunda planlı çalışmama, dikkat eksikliği ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunlar vardır.”

Günümüz çocuklarının teknolojinin gelişmesiyle daha çok ekran önünde olduklarını vurgulayan Tok, “Kimi çevrelerin ekran nesli diye adlandırdığı günümüz çocukları vakitlerinin büyük bir bölümünü cep telefonu, bilgisayar, TV ekranı karşısında geçiriyor. Bu konuda veliler bilinçli davranmalı. Bilinçsiz kullanıldığında söz konusu teknolojilerin başarısızlığa yol açtığını belirten araştırmalar vardır.” diye konuştu.

KARNE KABUSUNUZ OLMASIN

Çocuğun kötü karne getirmesinin altında yatan nedenleri araştırmak ve bulmanın önemli olduğuna dikkat çeken Tok, “Başarısızlığının nedeni çocuklara şiddet kullanmadan araştırılmalı, çocuklarla konuşulmalı ve bir veli olarak buna üzüldüğümüzü belirtmeliyiz. Ancak diğer taraftan, aşırı baskı yaparak bağırıp çağırarak çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkilemeyin.” şeklinde konuştu.

Velilere tavsiyelerde bulunan Tok, “Tatilde çocuklarınızı istediği bir kitabı alıp okumalarını sağlayabilir veya imkan varsa sportif ve kültürel faaliyetlere yönlendirebilirsiniz. Okul dışı etkinlikler çocuğu motive eder, şevkini artırır, enerjisini tazeler. Çocukların ruhsal durumları açısından bu tür etkinlikler çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

İyi bir karnenin takdir edilmesi gerektiğini belirten Tok, “Karneden daha fazla çocuğun çalışma davranışı takdir görmeli, memnuniyetinizi açıkça belirtin. Çocuğu karne hediyesi olarak küçük de olsa bir hediye ile ödüllendirin.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi