Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan’a, Kimlik Gazetesi Sahibi Mehmet Fiskeci ile gerçekleştirdiğimiz ziyarette, sohbet konumuz, üniversiteyle ilgili gelişmeler ve yaklaşan rektörlük seçimleri oldu.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, öncelikle üç buçuk yıllık görevi süresince üniversitede yol, su, elektrik, kilit parke, soğutma sistemi vb gibi alt yapı sistemini tamamladıklarını, mevcut bölümlerin içini doldurduklarını dile getirerek KSÜ ile aynı yaşta üniversitelerin seviyesini yakaladıklarını, bundan sonra çıtanın daha da yükseleceğini söyledi.

Görevde olduğu 3,5 yılın kısa bir değerlendirmesini yapan Rektör Karaaslan fiziki şartlarla ilgili şunları söyledi: “ Sağ olsunlar milletvekillerimiz başta olmak üzere bütün siyasilerimizden gördüğümüz destekle hükümetimizden önemli oranlarda yatırım desteği aldık ve öncelikli olarak bir türlü tamamlanıp hizmete açılamayan Araştırma ve Uygulama Hastanemizi ön görülen tarihten iki yıl öne çekerek 2013 yılı Aralık ayında hizmete açtık. Açık ve Kapalı Spor tesislerimizin temelini atarak kısa bir zamanda hizmete sunduk. Kahramanmaraşlı hayırsever bir iş adamımız tarafından yaptırılan ‘İsmail KURTUL İlahiyat Fakültemiz’ inşallah 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında hizmete açılacak. Yine hayırsever bir iş adamımız tarafından bizim teklifimizle babası adına yaptırarak Üniversitemize hibe ettiği, Avşar yerleşkemizde bulunan herkesin ibadethane ihtiyacını karşılayan ‘Ali ÖZGE Camii’ni hizmete açtık. Fen-Edebiyat Fakültemize her biri bir fakülte binası büyüklüğünde üç adet ek bina yaptırdık ve 2014-2015 Eğitim Öğretim yılı başında hizmete açıyoruz. Toplam 4 Etap halinde yapılacak olan ve tamamlandığında 40.000 m² kapalı alana sahip olacak olan Mühendislik ve Mimarlık Fakültemizin 10.000 m²’lik 1. Etap inşaatının yapımına Nisan 2013 tarihinde başladık ve Mayıs 2015’te bitiriyoruz. Mühendislik ve Mimarlık Fakültemiz 1 yıl içerisinde kendi modern binasına kavuşacaktır.”


Diş hekimliği bölümü için YÖK’te başvurularının bulunduğunu İfade eden Karaaslan, bu yıl için yetişmediğini, önümüzdeki yıl için beklentilerinin olduğunu bunun yanı sıra yeni bölümler için de başvurularının olduğunu kaydetti. Öğrenci sayısının 18 binlerden 27 binlere ulaştığına dikkat çeken Karaaslan, bu gün itibarı ile 300 yabancı öğrencinin de KSÜ’de öğrenim gördüğünü 2014-2015 Akademik yılında hedeflerinin 30 bin seviyesinin üstünde bir öğrenci olduğunu sözlerine ekledi.

Göreve geldikleri günden bu yana ayrıca Elbistan Teknoloji Fakültesi olmak üzere 1 Fakülte 2 Yüksekokul, 8 Bölüm, 13 program, 11 Ana Bilim Dalı ve 8 Bilim dalını da açtıklarını, Uzaktan eğitim sisteminde de başarıyı yakaladıklarını kaydeden Karaaslan, daha yeni bölümlerin açılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

KAHRAMANMARAŞ ÜNİVERSİTESİ İLE ÖVÜNEBİLİR

Üniversite-Sanayi- Kamu işbirliğine değinen Karaslan; “Görevde olduğumuz 3,5 yılda; Kahramanmaraş’ımızda Üniversite-Sanayi işbirliğini sağlamak, sanayinin gelişmesine destek olmak, ortak Ar-Ge proje çalışmaları yapmak için çok önemli adımlar atıldı. Türkiye’nin en gelişmiş araştırma merkezlerinden biri olan Üniversite- Sanayi- Kamu İşbirliği Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKİM)’nin akreditasyonu sağlandı. Sanayiye prototip üretecek, yeni ve yenilikçi fikirler geliştirilecek, sanayi ile ortak Ar-Ge faaliyetleri yürütecek Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Teknokent kuruldu, yönetici şirket oluşturuldu ve 14 girişimci firmaya ofis tahsis edildi. Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kuruldu ve başarılı bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’deki 5 Bor Araştırmaları Yetkinlik Merkezinden bir tanesi üniversitemiz bünyesinde kuruldu. Öğrencilerimiz kendilerine tahsis edilen atölyelerde geliştirdiği güneş enerjili araç olan “İstiklal” ile Türkiye üniversiteler arası yarışmada 6. olma başarısını gösterdi. Üniversitemiz ortaya koyduğu çalışmalar ile sonunda başarımızı tescil ettirmeyi başardık ve Türkiye’deki üniversiteler arasında seçkin bir yer almış ve Devlet Üniversitelere arasında 16, Bütün üniversiteler arasında ise 23. sıraya yükseldi. Kahramanmaraş Üniversitesi ile övünebilir” diye konuştu.

Yurt konusuna da değinin Rektör Karaaslan; “Yurtlar bizim bünyemizde değil, fakat şu ana kadar, bize bir sorun yaşandığına dair herhangi bir bilgi yansımadı. Edindiğimiz bilgilere göre, Suriyelilerin ilimize gelişinden dolayı ev kiralarının arttığı, kiralık ev konusunda sıkıntı yaşandığını biliyoruz. Ancak, bize bir sorun yansımadı” dedi.

Üniversitede personel sıkıntısının olmadığına dikkat çeken Rektör Karaaslan: “ Personel konusunda tek sıkıntımız sağlık memuru ve hemşire konusunda, hastanemizi iki yıl önceden açınca ister istemez personel ihtiyacımız oldu, geçtiğimiz 2013 sonunda sağ olsunlar milletvekillerimiz sayesinde 90 Hemşire ataması yapıldı ancak Sağlık Bakanlığı devlet hastanelerine kadrolu hemşire veya personel ilanına çıktığı zaman maalesef bizim elimizde yetiştirdiğimiz personel oralara başvuruyor ve gidiyor. Hal böyle olunca sıkıntı yaşamaya devam ediyoruz. Bu yıl yine personel için müracaatımızı yaptık ve inşallah siyasilerimizle kurduğumuz diyaloglar sayesinde sağlık personeli ataması yaptıracağımıza olan inancımız tam” dedi.


HİÇ BİR GRUBA AYRICALIK TANIMADIM

Görev süresince yaklaşık 200 öğretim görevlisinin akademik yükselme aldığını ifade eden Karaaslan; “Benim görev yaptığım süre içerisinde hiçbir hocamız benim özlük haklarım çalındı diyemez. Haksızlığa uğradım diyemez. Bu güne kadar, hiçbir guruba hizmet etmedim, hiçbir gruba ayrıcalık tanımadım. Hiçbir hocamızın da akademik yükselmesi asla tartışma konusu olmadı. Herkes özlük hakkına kavuştu” dedi.

ÇALIŞMALARIMIZ GÖZ ARDI EDİLMEYECEKTİR

“Ekim ayında yapılacak Rektörlük seçiminde şansınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Prof. Karaaslan’ın cevabı ise şu şekilde oldu;

“Şu ana kadar sadece bir arkadaşımız e-mail yoluyla aday olduğunu resmen ilan etti. Fakat adaylık için 9-10 isim geçiyor. Aday olmak herkesin demokratik hakkı.  Yardımcı doçent, doçent ve profesör olmak üzere toplam 473 eğitim görevlisi seçimde oy kullanacak.

Şansıma gelince; 3,5 yıl boyunca yaptığımız çalışmalarımızda başardıklarımızda ortada. Diğer yandan, az önce de söylediğim gibi hiçbir hocamızla, sorun yaşamadım. Hiçbir gruba hizmet etmedim. Herkese eşit bir şekilde yaklaştım. Hiçbir gurubun da adamı olmadım. Akademik yükselmede hiçbir hocamızın özlük hakkını yemedim. Gerekeni yaptım. Arkadaşlarımız mutlaka bunları göz ardı etmeyecektir diye düşünüyorum. Diğer yandan, şehirle aram iyi, siyasilerimizle problem yaşamadım. Herkesle diyaloglarımız gayet iyi. Bir sorun görmüyorum ve hayırlısı diyorum”


ASLA PİŞMALIK DUYMADIM

“Bu güne kadar kendi gayretleriniz buraya getirdiğiniz akademisyenlerden getirdiğiniz için pişman olduğunuz oldu mu” diye yöneltilen soruya ise; Rektör Karaslan’ın cevabı çok net tavırla; “Hayır asla pişmanlık duymadım” şeklinde oldu ve sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Ben bu güne kadar üniversitemizin gelişmesi adına hareket ettim. Buraya gelmesi için gayret sarf ettiğim hocalarımızdan da, getirdiğim için asla pişmanlık duymadım. Ben yapmam gerekeni yaptım” 

Editör: Haber Merkezi