Daha önceki yıllarda birçok platformda ihtiyaç olduğu dile getirilen ön lisans bölümü için Göksun Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Çitil Çocuk Gelişimi Bölümünde eğitim hayali olan öğrenciler için güzel bir haber verdi. Geçtiğimiz yıllarda liseden direk geçiş hakkı olan şu anda YGS-4 puanıyla tercih edilebilen çocuk gelişimi ve ön lisans programı Türkiye’de en çok tercih edilen 3 bölüm arasında yer alıyor.

Böylesi güzel ve tercih edilen bölümün ilçeler arasında Göksun’a açılması ise bizler için bir şanstır diyen Çitil,en çok tercih edilen bölümler arasında olan ve atama imkanı yüksek olan programımızın ülkemize ve memleketimize hayırlı evlatlar yetiştirmesini temenni ediyorum diyerek şu şekilde devam etti.






Çitil, ’’Yüksek Okulumuz son zamanlarda değişim ve gelişim gösterdiğini fark etmişinizdir. Farklı bölümlerin/programların açılması gibi birçok farklılıklar devam ederken ülkemizde tercih edilen ve atama sorunu olmayan bölümler/programlar açmaya devam ediyoruz. Bölüm Başkanı Ögr. Gör.Zekeriya Arslan, Öğretim Görevlileri Sami Demirdöğen, Neslihan Avar Vayvaylı ve Betül Çebi ile birlikte eğitim öğretim yılımızda yeni bölümümüzün öğrencileri için Drama Odası, Materyal Tasarım Odası, Uygulama Sınıfları vb. alanları hazırlamış bulunmaktayız. Tapu Kadastro Programında 2015 yılı mezunlarının %87’lik başarılarını yine çok tercih edilen bölüm olan Çocuk Gelişimi ile devam ettirmeyi hedefliyoruz. 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlayacak olan bölümümüzde de başarının yüksek olacağını düşünüyorum. Okulumuzda bugüne kadar birçok başarıya imza atan çalışma arkadaşlarıma, öğrencilerimize ve velilerimize sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum.” diyerek yeni bölüm için daha önceki yıllarda farklı şehirlere giderek eğitim alan hemşerilerimizde ailesinin yanında kendi memleketlerinde eğitim alacaklarını belirten Çitil daha sonra bölümle ilgili olan detaylı bilgileri yazılı olarak bizlere sundu.

ÇOCUK GELİŞİMİ ÖN LİSANS BÖLÜMÜ HAKKINDA BİLGİ
Bu bölümün eğitim süresi 2 (iki) yıldır. Programın bulunduğu üniversiteler YGS-4 puan türü ile öğrenci alımı yapmaktadır. Bölümden mezun olanlar “Çocuk Gelişimi Meslek Elemanı” unvanını alırlar. Ayrıca Yüksek Öğretim Kurumunun (YÖK) yeni düzenlemesiyle çocuk gelişimi programından mezun olacak olanlara sağlık teknikeri unvanı verilme durumu söz konusudur. Eğer sağlık teknikeri olarak mezun olurlar ise sağlık alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda da görev alabileceklerdir.

Ön lisans eğitimi veren bölümler arasında en çok tercih edilen bölümler arasında ilk üçün içindedir. Bu rağbetin fazla olmasında, elbette ki çocuk gelişimi meslek elemanlarına olan ihtiyacın da büyük rolü vardır. 

ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ İŞ OLANAKLARI, İŞ ALANLARI
2 yıllık Çocuk Gelişimi bölümünün iş imkanları oldukça geniştir. İki yıllık Çocuk Gelişim bölümü mezunları, hem devlete ait hem de özel sektöre ait birçok yerde çalışma olanağına sahiptirler. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak şunları söyleyebiliriz.
İki yıllık çocuk gelişimi bölümünden mezun olan öğrenciler, 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yaparak lisans mezunu olduklarında, gerek devlete ait gerekse de özel okul öncesi eğitim kurumlarında, yani anaokullarında, çocuk kulüplerinde ve etüt merkezlerinde idareci, öğretmen veya öğretmen yardımcısı olarak çalışabilirler.

Anne-baba eğitimi veren özel danışmanlık şirketlerinde eğitimci rolünde görev alabilirler.

Özel sektöre ait birçok rehabilitasyon merkezinde öğretmen, yardımcı öğretmen veya yönetici olarak çalışabilirler.

Çocuk Esirgeme Kurumlarında bakıcı anne statüsünde görev alabilirler.

İhtiyaç halinde MEB’e bağlı anaokullarında ücretli öğretmen olarak görev alabilirler.

Çocuk bakıcılığı yapabilirler.

Devlet kurum veya kuruluşlarında çalışmak için KPSS’ye girme ve yeterli puanı alma şartı bulunmaktadır.

ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ DİKEY GEÇİŞ BÖLÜMLERİ 
Açılımı Dikey Geçiş sınavı olan DGS, her sene ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Herhangi bir ön lisans yani 2 yıllık bölümde okuyan öğrenciler, istekleri halinde DGS sınavına girebilirler. Bu sınavda dikey geçiş yapmak istedikleri bölüm için yeterli puanı alanlar 4 yıllık bölümlerden birine geçiş yapabilirler. İki yıllık çocuk gelişimi bölümü mezunlarının da dikey geçiş yapabileceği bölümler bulunmaktadır. Bu bölümler, 4 yıllık Çocuk Gelişimi bölümü ve okul öncesi öğretmenliği bölümleridir. Okul öncesi öğretmenliği lisans programına geçiş yapabilen öğrenciler, buradan mezun olduklarında KPSS ‘ye girerek Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli okullarda öğretmen olabilirler. Bu mezunlar anaokullarına atanabileceği gibi, ana sınıf olan ilkokul eğitim kurumlarına da atanabilirler. İstekleri halinde veya KPSS ile atanma şansı bulamayanlar ise özel ana okullarda çalışabilirler.

ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR, GÖREVLERİ NELERDİR? 
Bölümden mezun olup herhangi bir kurum veya kuruluşta işe başlayanlar, buldukları kurumlardaki çocukların eğitimi ve gelişimi ile ilgilenirler. Bu bağlamda onlara drama, resim, müzik gibi alanlarda etkinlikler yaptırır ve onların gelişimi konusunda diğer etkinlikleri yerine getirirler. Çocukları hem eğlendirir hem de gelişimlerini sağlarlar. Aynı zamanda onları gözlemler ve çeşitli geri dönütlerde bulunurlar.
Editör: Haber Merkezi