Onikişubat Nuri Pakdil Ortaokulu tarafından ilimiz geneli düzenlenen “Nuri Pakdil’i Anlıyorum” konulu liseler arası kompozisyon yarışmasında Erdem Bayazıt Anadolu Lisesi 11.sınıf öğrencileri İlayda Üdürgücü “Fısıltının Arkasındaki Kalabalık” isimli eseriyle il birincisi olurken, Gizem Cevher de “Bir Yazar Bir Hayal ve Yalnızlık” isimli eseriyle il üçüncüsü oldu.

Katılımın yoğun olduğu yarışmada Kahramanmaraş’a bağlı tüm ilçelerden eserler yer aldı. Jürinin yaptığı değerlendirme neticesinde Erdem Bayazıt Anadolu Lisesinden iki öğrenci birden derece aldı.

Bilindiği gibi 18 Ekim 2019 tarihinde Türk edebiyatının önemli yazarlarından, “Kudüs Aşığı” Nuri Pakdil, 85 yaşında hayatını kaybetmişti. “Üstad Nuri Pakdil’e Vefa” adı altında düzenlenen yarışma, vefatına istinaden düzenlenmişti.

Üstad Nuri Pakdil’i önemli kılan özelliklerinden birisi de Kahramanmaraşlı olmasıydı. Pakdil, 1934 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi. Lise eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İlk çalışmalarını, şiir ve deneme türlerinde memleketinde "Demokrasiye Hizmet" gazetesinde yayımladı. Lisedeyken "Hamle" adında bir dergi çıkardı. İstanbul'da bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenledi.

1969 yılında "Edebiyat" dergisini ve 1972'de Edebiyat Dergisi Yayınları'nı kurdu. Edebiyat Dergisi Yayınları'nın ilk kitabı Batı Notları'dır. Edebiyat dergisi, kimi aralıklarla uzun yıllar sürdürdüğü yayınına, Aralık 1984'te ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında 18'i Nuri Pakdil imzasını taşıyan, 45 kitap yayımladı.

28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan yeniden kitap yayımlamaya başladı. Daha önce yayımlanan 5 kitabın yeniden çalışılmış basımı ve 12 yeni kitabın ilk basımları yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Kasım 2014'te Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün ilkini aldı.

Nuri Pakdil, içlerinde Erdem Bayazıt’ın da bulunduğu “yedi güzel adam”ın da hem ağabeyi, hem beslendikleri, etkilendikleri önemli bir kaynaktı. 18 Ekim 2019 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Nuri Pakdil adına düzenlenen yarışmada derece alan öğrencilerimizi ve onların yetişmesinde emeği olan öğretmenlerimizi tebrik ediyoruz. Yarışmanın ödül töreni okulların açıldığı tarihlerde yapılacaktır.

Editör: Haber Merkezi