Bir kuruma müracaat etmeden önce ilk adımın kendini tanımaktan geçtiğini belirten Global CV yöneticisi Erkan Kirik, “Cv sizin kendi tanıtım filminizdir. İçinde ne kadar çok öğe barındırırsanız sizin için o kadar iyi olur. Herhangi bir iş görüşmesinden önce kendinizi tam anlamı ile tanımaya çalışın. Kendini tanıyan kişinin, profesyonel niteliklerini ve kişilik özelliklerini karşı tarafa daha iyi aktarabildiğini unutmayın. Kesinlikle niteliklerinizi ve tecrübenizi küçümsemeyin. Artık ekmek aslanın midesinde değil kuyruğunda. Kendinizi ne kadar geliştirseniz, profesyonelleştirseniz işe girmeniz o kadar hızlı olur.” şeklinde konuştu.

Kendimizi tanımanın en iyi yolunun sorulardan geçtiğini söyleyen Kirik, “Kendinize “Ben ne olmayım?”, “Benden ne olur?”, “Ben neyi iyi yaparım?” sorularını sorun. İş gücü piyasasında hepimiz bir ürünüz.  Kendinizi konumladığınız raftaki kişiyle, kişiler becerileriniz örtüşsün. Mülakat sırasında ileriye yönelik hedeflerinizi masaya koyun. kendinizi tanıtmak ve işi almak için çok kısa vaktiniz olabilir. Bu kısa vakti kendinizi iyi ifade ederek, kuruma neler katabileceklerinizi göstererek etkili kullanabilirsiniz.” tavsiyelerinde bulundu.

Mülakat sırasında iletişim kazaları yaşanıldığını belirten Kirik,  “Çok donanımlı olsanız bile mülakat sırasında kendinizi ifade edemeyebilirsiniz. İletişim bir sanattır. Mülakat esnasında kendinizi çok iyi ifade edin. İleriye yönelik hedeflerinizi ve tecrübelerinizi muhakkak paylaşın.” dedi.

İlk İzlenim İçin İkinci Bir Şansınız Olmayacak
Bir kuruma müracaat ederken kurumu iyice araştırmak gerektiğini söyleyen Karaca İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan Azakpur, “Mülakat sırasında, pozisyonu ve kurumu her yönüyle tanıdığınızı karşı tarafa hissettirmeniz ve bilginizi birtakım örneklerle desteklemeniz size oldukça pozitif destek sağlayacak ve mülakatı yapan yönetici, kuruma ve pozisyona olan ilgi dereceniz konusunda olumlu düşüncelere sahip olacaktır.” şeklinde konuştu.

Mülakatta ilk izlenimin önemine değine Azakpur, “Mülakat esnasında odaya girme şekliniz, oturma şekliniz, kılık kıyafetiniz çok önemlidir. Dış görünüşünüz ve beden diliniz sizin kendinize önem verip vermediğinizi açıkça ifade eder. İlk izlenim için ikinci bir şansınız olmayacak. Sizin o işi girip giremeyeceğiniz ilk görüşte belli olacak. Bu yüzden o iş için en uygun kişinin siz olduğunu o kuruma hissettirin.” uyarılarında bulundu.

İş Dünyası Dürüst İnsan İstiyor

 Mülakat sırasında farklı olmanın önemine değinen Süperfilm İnsan Kaynakları Yöneticisi Burak Aybey, “İş sizin zorlamanıza kalıyor. Kendinizi öyle bir tanıtırsınız ki kurum size uygun bölgede işe alım yapmayacaksa bile yapmak zorunda kalır. Zirve Üniversitesi öğrencileri olarak kendiniz, alet çantanıza her gün yeni bir şeyler katın” tavsiyelerinde bulundu.

 İş hayatında dürüstlüğün çok önemli olduğunu söyleyen Aybey, “Kurumlar mülakata çağırdıkları kişiyle cvdeki kişi aynı mı diye sizi mülakata çağırıyor. Cv oluştururken mübalağaya kaçmayın. Yalana, dolana, hileye , hurdaya girmeyin. İş dünyası önce dürüst insan istiyor.” diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi