NEREDE belediyeler konusu açılsa, sokaktaki vatandaşta bu algı oluşmuş: “Büyükşehir Belediyesi’nin yanında Dulkadiroğlu öz evlat, Onikişubat üvey evlat…”

Aslına bakarsanız ve işin temeline inecek olursanız, böyle olması da çok garip bir durum değil!

Uzun yıllar kaderbirliği ve yol arkadaşlığı yapmış iki arkadaştan biri büyükşehir’e, diğeri de ilçeye patron olmuş. İşbirlikleri, yol arkadaşlıkları, kader birlikleri elbette devam edecek.

Elbette Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, hele siyaset zemininin bu denli kaypak olduğu bir ortamda birbirine sırtını dayayacak, güçbirliği yapacaklar…

Ancak…

Ancak iki başkanın da bu işbirliği ve birbirine olan bu denli yakınlığı belediyecilik hizmetlerine yansır ve “bir taraf benim arkadaşım, diğeri bir gömlek dışarı” deyip Onikişubat Belediyesi’ni dışlarsa, o bölgede oturan vatandaşı da dışlamış olur.

Aslında bu durumu önce Büyükşehir Belediye Başkanı’na sormak isterdik ama uzun zamandır göremediğimiz, görüşemediğimiz için soramadık ama Necati Başkanın kapısını çalıp misafiri olduk.

Başkan Okay, böyle düşünenlerin haksızlık yaptığına işaret ederek, “Aslında böyle şeylerin yazılıp çizilmesinin de gereği yok ama sorunuza cevap vermem gerekirse, tam aksine Onikişubat, Büyükşehir’den bizden daha fazla faydalanıyor.” dedi.

“Mesela bir örnek ver” dedik Necati Başkana, şunları söyledi: “Büyükşehir’in asfaltından Onikişubat çok daha fazla faydalanıyor. Bunu geç mesela Ağcalı rampasının oradaki vadiye büyükşehir çok büyük bir park projesi yaptı ki, kentin sembolü olacak bir park olacak. Tabi bunu siz sordunuz diye söyledim yoksa bizim Onikişubat’la aramızda bir rekabet falan yok, aksine işbirliği ve uyum içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz…”

Alınmak gücenmek yok, “peki” dedik Başkan Okay’a; “Kamuoyunda Onikişubat bir hayli yol katetti, Dulkadiroğlu yerinde saydı gibi bir algı var. Siz hakikaten yerinizde mi saydınız?” diye sorduk.

Necati Bey güldü ve “Espri yapayım mı?” dedi.

“Yap” dedik, devam etti: “Belki de yaptığı işi pazarlayamama eksiğimiz olabilir…”

Tabi her esprinin altında da bir gerçek yatar, belli ki kurumsal olarak belediyenin bir iletişim ve kadro eksikliği var gibi…


KADRO KURAMADI ELEŞTİRİLERİ

SEÇİMLERDEN bir ay kadar önce Necati Bey ofisimizi ziyaretinde, “Belediye Başkanının herşeyi mutlak bilmesine gerek yok ama iyi belediye başkanının her şeyi mutlak bilen iyi bir kadrosu olması gerekir. Seçimi kazanırsam, işinin uzmanı insanlarla çalışarak başarıyı yakalayacağım…” demişti.

Bunu hatırlattık Okay’a ve “Ne oldu, kurabildiniz mi bu kadroyu?” diye sorduk.

“Benim” dedi, Başkan Okay, “3 siyasi 3’de memur başkan yardımcı atama hakkım var. Ben şu anda sadece iki başkan yardımcısı ile çalışmaya devam ediyorum ve bu konuda da bana oldukça fazla talep var. Ancak işte size seçim öncesi dediğimi gerçekleştirebilmek amacıyla bu işin oldubittiye getirilmemesi gerektiğini düşünüyorum ama inşallah bir iki aya kalmaz bu kadroları kullanırım ve biz o zaman daha fazla iş üreten bir kurum haline geliriz. Yani getirdiğim kişilere ben iş öğretmeyeceğim, onlar bize iş öğretecek, proje üretecek…” şeklinde yanıt verdi.

Bu işin “yani”si, Necati Başkan Dulkadiroğlu halkına birkaç aya kadar daha fazla hizmet üretme sözü veriyor.

HANEFİ MAHÇİÇEK “ABİ”Mİ?

HEM yaş hem de gerek devlet ve gerekse siyasi deneyimi nedeniyle Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek bir tecrübe adamı.

Biz de merak ettik, mesela Hanefi Beyle istişaresi oluyor mu, ona danıştığı bir konu oluyor mu, ona nasıl hitap ediyordu?

Biliriz ki, Necati Beyin en büyük özelliklerinden birisi de komplekssiz oluşudur.

Başkan Okay şunları anlattı: “Hanefi Başkana ben her zaman abi diye hitap ederim, elbette büyüğümüzdür. Buna inanın, sadece belediyecilik anlamında da değil ben bir çok konuda Hanefi Başkanımla biraraya gelir fikirlerini alır, danışırım. Kaldı ki sınır belediyeler olmamız hasebiyle zaten bir uyum ve istişare içinde çalışma zorunluluğumuz da var. Bu konuda bir sıkıntımız yok…”

Necati Başkanla yaklaşık 1,5 saat süren sohbetimizin özeti ile yazımı noktalayacak olursam; “Her yiğidin bir yoğurt yeme şekli var. Necati Bey de biraz Ali Sezal modeli hissettim. Yani yaptığın işin reklamına gerek yok, biz işimize bakalım politikası güdüyor.”

Tabi bir Onikişubat sakini olarak komşu belediyeme başarı dilemek, centilmenlik gereğidir.

Başarılar Necati Başkan…