09 Nisan Çarşamba günü Mecidiye köy'de Ali Sami Yen Stadı yerine yapılan konut projesi inşaatında yaşanan iş kazasında, dershane parası biriktirmek için Van'dan geldiği öğrenilen 19 yaşındaki bir işçi hayatını kaybettiği tüm televizyon haber bültenlerinde, internet sitelerinde flaş haber olarak veriliyor. Haberde öne çıkan CAN KAYBI DEĞİLDE dershane parası kazanmak için canından oldu şeklinde irdelenerek yansıtılıyor.  Öncelikle iş kazası sonucu eğitimi uğruna hakkın rahmetine nail olan Erdoğan POLAT adlı öğrenciye yüce Allah’tan rahmet ailesine sabır diliyorum.
Haber kaynakları iş güvenliği zafiyetleri nedenleri nelerdir? Öğrenci neden dershaneye ihtiyaç duydu? 19 yaşındaki bir gencin eğitim açığını kapatmak için neden çalışmak zorunda kaldı? Sorusuna cevap aramak yerine dershane ücreti söylemleriyle dershane çalışanlarını rencide etmekten öteye gitmiyorlar. Daha önceleri de buna benzer haberlerle karşılaştığımız oldu. Dershane parsından dolayı icralık oldu, ineğini sattı, bileziğini sattı gibi haberlere şahitlik etmişinizdir. Kaldı ki bunu devlet büyüklerimizde birçok defa dile getirdi! Ve her zaman dershanede çalışanlar hortumcu, vurguncu, rancı, gece kondu, merdiven altı hizmet gibi birçok unvan ile halkın gözünde yıpratıldığı gibi halada eğitimle uğraşan kişilere bu tür söylemlerle edep etmeden söylemeye devam ediyorlar. Bunu söyleyenlere sorguladığımızda ise vay efendim bizim sözümüz size değil. Kimeymiş vay onlaraydı vay bunlaraydı diye kıvırmaktan öteye gitmiyorlar.  Varsa birileriyle husumetiniz muhatap kişileri alın alamıyorsanız da en azından istisnalar göz ardı etmeyin. Oysa evine ekmek götürebilmek, elektrik faturasını ödeyebilmek, devlete vergisini ödeyebilmek için nasıl ki insanlar bir işte çalışılıyorlarsa dershane ücretlerini karşılayabilmek içinde insanların aynı çabayı göstermelerinden doğal bir şey olamaz. Kredi kartı ve benzeri gibi nedenlerden dolayı binlerce kişi canına kıyarken kafanızı kuma gömüm Dershane ücretinden dolayı yılda bir kişinin hayatı etkilenince tellal tutmanın alemi yok. Tellal tutan şakşakçılarda Allaha havale ediyorum.
Nedendir bilinmez ama bu kadar söz söylenen dershaneler 5580 sayılı özel öğretim kurumları kanunu kapsamında faaliyet göstermektedir.  Dershaneler özel öğretim kurumu olduğuna göre devamlılığını sağlayabilmesi için ve ticari kurumlar olması nedeniyle maddi kaynak olarak vermiş oldukları hizmet karşılığından sağlayacaklardır.  Dershaneler devletten herhangi bir maddi kaynak almadığı gibi kazancının %8 ni vergi olarak devlete ödeyen kuruluşlardır.  Dershanelerde derslere giren öğretmenler kamuda görev yapan meslektaşlarına göre alın terinin karşılığını alamadıkları gibi birde bunun üstüne elem verici bir şekilde eleştirilmesini kınıyorum.
Dershanelerde çalışanlar verdikleri eğitim hizmeti sonucunun karşılığı ücret alması kadar doğal bir şey yoktur. Nasıl ki kamuda çalışan bir öğretmen ders anlatması karşılığı maaş alıyorsa, cami imamı verdiği hizmet karşılığını, Hastasına bakan doktor ücretini alıyorsa dershane çalışanlarında ücretini alması en doğal haktır…