Kahramanmaraş enteresan bir şehir. Çevremizde Adana, Gaziantep ve Kayseri gibi gelişmiş iller olmasına rağmen hiç bunlardan etkilenmeyen ders almayan bir yapımız var. Asla da almayız. Hatta ders alanı da kınarız.

Çevre yollarımız dar ve yetersiz. Planlamalar sanki 5 yıl için yapılmış. Kuzey çevre yolu dediğimiz Akdere’den başlayan ve Binevler’e bağlanan yol dar. Genişlemeye de açık değil yol üzerindeki işyerleri için park alanı cepler düşünülmemiş şeritlerden biri alışveriş yapanların parkları ile işgal altında diğer şeritler yeterli değil. En kötüsü de genişlemeye de elverişli değil. Kayseri yolu diye bildiğimiz Üngüt’ün güneyinden başlayıp Piazza kavşağına kadar devam eden yol iki şerit ve yetmiyor. Ağcalı yolu olarak bilinen yol aynı durumda. Şehir merkezinde Trabzon Caddesi ve Azerbaycan Bulvarı 3 şerit şeritlerin biri parkomatlar tarafından işgal edilmiş durumda. Sanki şehrin yollarında ana arterlerde belediye üzerine düşeni yapmış gibi bu yolara konan radarlar halkı iyice canından bezdiriyor. Üstelik yollardaki uyarı levhaları ya eski ve geçerli değil, yada eksik.

Ben güzergah olarak genelde Kayseri yolunu kullanıyorum. Yol dar ve sık sık radarlar var. Yolun hız sınırı 70km/saat hız sınırına uyayım dedim yediğim kornaların el kol hareketlerinin haddi hesabı yok. Yine Ağcalı Yolunda hız sınırı 50 km/saat yokuş aşağı o yolda özellikle sabah trafiğinde 50km/ saatle gitmek cesaret ister. Arkandan gelenlerin el kol hareketleri küfürleri insanı katil eder. Adana yolunda aksu köprüsünü geçtikten sonra 80km/saatle giderken ceza yedim hem de yüksek dereceden. Meğerse hız sınırı 50km/saat imiş.

İl Emniyet eski Müdürü Sayın Metin Aşık, STK’larla toplantılar yapıyordu. Bir dostum o toplantıların birinde konuyu dile getirmiş, emniyet müdürü ’’ HIZ SINIRLARINI KARAYOLLARI’’ belirliyor demiş. Ben konuya çok hakim değilim. Kim belirliyor ama lütfen konunun muhatabı buna bir çözüm bulsun artık. Trafiğin akışına kendimizi bıraksak radardan ceza yiyoruz,  kurallara uysak milletten küfür yiyoruz.  Bizler ne bu paraları yoldan süpürüyoruz ne de canımızı yolda bulduk. Kurallar toplum içinde yaşamanın olmazsa olmazıdır. Toplumun her ferdi mutlaka kurallara uymalı ancak, konan kurallarda uygulanabilir, toplumun kültürüne çevre şartlarına ve akla mantığa uygun olmalı. İş olsun diye herhangi bir bilimsel veriye dayanmayan kurallar vatandaşa dayatılıp, bir de kontrollerle para cezası ile cezalandırılıp devlete gelir kapısı oluşturulmaya çalışılmamalı. Yetkilileri bu konuda düzenlemelere davet ediyorum. Yoksa koyun çevre yollarına radarları, arkamızdan yollayın cezaları, millet ödemek zorunda zaten. Cari açık ta kapanır, bütçe hedefi de tutar. Olay da masum; kurallara uymadığımız için gelen cezalar. Trafik cezaları 2015 bütçesi içerisinde gelirlerin 2,7milyar TL’lik kısmını oluşturuyor. Bu miktar hedefleniyor. Bu cezanın ciddi kısmı da Kahramanmaraş’ta  kesiliyor.