LED televizyonlar arka aydınlatma aksamının LED’den oluşan bir LCD televizyon türüdür. LCD TV’lerin günümüz teknolojisinde ulaştığı en uç nokta olarak sayılabilir. LED TV’nin klasik LCD TV’lerden farkı; arka aydınlatma sistemi CCFL ( soğuk katot floresan lamba sistemi) ile değil de sayesinde yapılmasıdır. LED aydınlatma sayesinde ekrandaki görüntü oluşumu sağlanırken beraberinde ince panel kolaylığını da getirmiştir. LED kelime anlamı ile "Işık yayan diyot" manası taşır. Ligh Emitting Diode İngilizce kelimesinin kısaltılmışıdır. Elektrik enerjisinin ışığa dönüştürülmesini sağlayan yarı iletkenliği sahip devre elemanları ile ışık yayılmasını sağlarlar.

LED in önemli kısımlarından biri yarı iletkenliğe sahip ve ışık yayabilen LED çipidir. Noktasal bir ışık kaynağı olan bu cip bir kılıf içine yerleştirilmiştir. Bir yansıtıcı eleman ile ortaya çıkan ışığın belli bir yöne doğru yayılmasını sağlar. Şeffaf kılıfa sahip bir LED’e dikkatli bakılacak olursa LED TV LED çipini gözle görmek mümkündür.

LED Televizyonlarında 3 Tür LED Kullanılır

1-Kenardan aydınlatma; elde edilen ışığın ekranın arka kısmına yansıtılması için ekranın kenarlarından beyaz LED'ler kullanılarak aydınlatılan sisteme denir. Bu sayede daha şık ve daha ince ekran elde edilmiş ekranına ışığın eşit olarak dağıtılması sağlanmıştır.

2-Dizi Aydınlatma; ekranın arka kısmına tek sıra halinde dizilmiş LED’lerle sağlanan aydınlanma türüdür. Daha az enerji tüketimini sağlayan bu tür daha fazla renk aralığı sağlayarak sahne geçişlerini fark edilmez kılmıştır.

3-Doğrudan aydınlatma; ekranın arkasında RGB kullanımı doğrudan tasarlanarak ekranın istenilen kısmında karartma uygulaması sayesinde aydınlatma sağlanır.

LED Televizyonların Artı Noktaları

LCD ve plazma televizyonlarına göre LED TV %40 a varan daha az enerji tüketimi sağlar. Daha ince ve daha hafif bir yapıya sahiptir. Renkler LCD televizyonlara göre daha gelişmiştir. Kullanım süreleri LCD türlere göre daha uzundur. Yansıma oranı diğer televizyonlara göre daha azdır. Plazmalara göre 40 inç ve daha küçük ekran boyuna sahip plazmalara göre performansı daha yüksektir.

LED Televizyonların Eksi Yönleri

LCD’lerde de olduğu gibi ölü piksel oluşumu oranı LED TV'lerde de vardır. Diğer televizyon türlerine göre fiyatları daha yüksektir. LCD televizyonlarda da olduğu üzere siyah beyaz renklerde geçişleri sağlamada pek de başarılı değildir. Hızlı görüntü oluşturamamasıyla hareketli görüntülerde netlik kaybı yaşanır. Bundan dolayı yüksek Hz’li model tercihi daha uygun olur. Ürün seçenekleri için linkini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi