Mehmet Balduk ile yaklaşık bir 30 yıl önce tanışma imkânı bulduk…

O gün Mehmet Balduk: “ Ekonomi güçlü olacaksa üretim, üretim,” diyordu…

30 yıl önce: köylerimizde, soğan, samursak, patates, biber vs. yetiştiriliyor, üretim fazlası hale geliyordu… Ülke ekonomisine katkı veriyordu... O gün yurt dışından soğan patates almıyorduk…

İlk defa 1980 yıllarda Bertiz, Boyalı köyüne Merhum Zekeriya Gökçe, İhsan Sarıfakoğlu ile birlikte gitmiştim. Herkes çalışıyor üretiyordu..

Bir çuval soğan almıştık... Lezzeti, sağlamlığı dillere destandı… Anam her sene Bertiz’den al diye bize sıkı tembihte bulunuyordu.

1984 yılından sonra ANAP Kahramanmaraş Milletvekilimiz Ali Topçuoğlu destekleri ile Bertiz Boyalı köyüne bir Karakucak Güreş sahası yaptırdık... O Tarihten sonra Kahramanmaraş Güreş Kulübü yönetiminde bulunmam sebebi ile hemen her dönem Bertize gittim, her gittiğimde soğan alıp geldim evin kışlık soğanının temin etmiş olduk…

O tarih de Bertiz köylerinde: her evde 5-10 keçi, bir bu kadar koyun, her evde bir iki inek vardı… Tavuk – horozun hesabı sorulmaz, vardığımızda bize bir horoz keserlerdi...

Bertiz Kabarcık üzümü ve pekmez, bastık, pestil, sucuk imalatı hemen her evde yapılır ihtiyaç fazlası pazara iner satılırdı… Doğal ve organik ürünlerin tadına doyulmazdı…

Her şey doğal ve çok güzeldi.

Bertiz domatesi, biberi, maydanozu ile yapılan salata ve bulgur pilavı etten gönüllü giderdi… Üzerine tereyağı gezdirirlerdi ki değmeyin keyfimize!

36 Parça Bertiz köylerinden: Her evde üretim vardı, aile ve ülke ekonomisini katkı sağlıyordu... Ya bugün?

2019 yılına geliyorum:

Sadece Bertiz köyleri değil ilimizde köyden mahalleye dönüşen 910 kırsal mahallemizde üretim bitmiş…

Bir tek tavuk bulamazsınız, bir horoz bulamazsınız, koyun, keçi, inek’in adı bile unutuldu… Sadece resimlerde kaldı...

Şehirde her evin altında bir ahır olur, İnek, koyun, keçi bulunur sabahları Nahır sürülürdü… Nahır önü ve Islıklı köprüsünü bilen var mı?

Kırsal Mahallelerimizde bir tek genç de bulamazsınız…

Kapıcılık ve Fabrika da işçi olarak çalışmaya razı gelen gençler şehre göç etmişler, köylerde ise üç beş beli bükülmüş, kendi ekmeğini zor yiyen dede kalmış…

Üretim sıfır... Tüketim ürünleri ise Şehirden geliyor…

Bugün Kahramanmaraş Köy Garajlarına gidin, köylere yeni adı ile Kırsal Mahallerimize giden araçlara bakın, hepsinin üzerinde , “ Yumurta, soğan, Patates, Bulgur Vs. kısaca gıda ürünlerinin gittiğini görürsünüz.

Çok değil 1980 sonrasında bunlar köyden şehre satılmak için gelirdi…

Bugün ise: Şehirden köye dedelerimiz yesin diye gönderiliyor…

Sosyal Devlet Olmak çok güzel bir olay! Osmanlı aç kurtları doyurma için vakfı bile kurmuş biz böyle bir medeniyetten geliyoruz…

Ancak: Sosyal Devlet Olalım derken biraz galiba içine yaktık…

Çocuğuna bakana para, yaşlı anne ve babasına bakana para, engelliye bakana para verilmesi ile ülkemizde halkımız tembelliğe alıştı ve kimse çalışıp üretmiyor…

Bizim bir inşaatımız var: Çalışacak işçi bulamıyoruz… Allah’tan Suriyeliler var…

Sanayici ve iş adamları ile görüşüyorum: Çalışacak kalifiye elaman yok…

Bağı olan vatandaşlarımızla görüşüyorum: Bağı kazdıracak kazmacı bulunamıyor…

Niye? Derseniz: Hükümetimiz sağ olsan insanımızı tembel ve üretmez hale getirdi kimse çalışmıyor…

Bir dip not daha: İşçi hakları derken derken, o kadar çok hak verildik ki , “bugün Türkiye de işçi çalıştıran PKK’lı kadar suçlu kişidir. Öyle yapıldı... İşveren haindir” bunu ben demiyorum, kanunlar diyor…

İş mahkemelerine dava açılan davalarda bir tek kazanan bana işveren gösterebilir misiniz? İşçi haklı, mahkemeye gittiği zaman yüzde 1 milyon davayı kafadan kazanıyor, böyle bir düzen olur mu?

Sözün sonu: Sayın KMTSO Onursal Başkanı Mehmet Balduk, 30 yıl önce üretim diyordu biz bugün onun ne demek istediğini anlıyoruz... Görerek yaşayarak üretimin ne demek olduğunu anlıyoruz…

Oysa bizi yönetenler, bunu anladıkları gün inşallah çok geç kalmış olmayız, bu ülkeyi batırmayız, bol keseden dağıtarak tembel bir toplumla, efendi değil, olsa olsa batının kölesi bir toplum oluruz.

Bugün bende bağırıyorum: Türkiye büyük Türkiye olacaksa: En kırsaldan şehir merkezine kadar herkes üretim yapacak, üretim yaparak yurt dışına ihracat yapacak böylece milli gelirimiz yükselecek... Biz hep beraber büyük Türkiye olacağız. Ama bugün ben onu göremiyorum…

Üretmeyen tembel millet batıyor dostlar…

Üretimli günler diliyorum…