Türkoğlu Depremi

Deprem olmaz mı olur, her an her yerde olur!

Deprem adam öldürür mü?

Deprem öldürmez, çürük binalar öldürür?

Dün akşam da Elazığ da gördük ki bir bina yerle bir olmuş yanındakiler sağlam ayak da buda şunu gösteriyor ki çürük binaların acilen yıkılması gerekiyor.

Maraş’ta 1707 de büyük bir deprem oldu. Kara Maraş yerle bir olduğu deprem.

Kahramanmaraş’ta yaklaşık 200 yıldan beri deprem olmadı, ciddi deprem olmadı, dün akşam ki gibi depremler oldu ama yıkıcı deprem olmadı.

Merkez üstü Pazarcık, Andırın, olan küçük depremler oldu.

Uzmanlar: Doğu Anadolu Fay hattında sürekli bir deprem beklentisi olduğunu söylüyorlar.

17 Ağustos 1999 den beri bu fay hattı gündem de ama büyük deprem dün akşam geldi.

Elazığ da dün akşam meydana gelen deprem üzerine tüm uzmanlar, ikinci deprem bölgesi olarak Kahramanmaraş Türkoğlu işaret ettiler.

Bazı uzmanlar ise: Hatay, kavşak noktasını işaret ediyorlar.

Depremlerle ova olan Türkoğlu ovasını gösteriyorlar.

Doğu Anadolu fay hattı nerelerden geçiyor?

Karlıova dan başlayarak 1200 km. uzunluğunda Mudurun vadisine kadar uzanan bir hat ve sürekli aktif bir deprem hattı.. Nitekim dün akşam bunu gördük.

Elazığ ve Malatya Tunceli, Kahramanmaraş Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep den şiddetli his edilen depremleri tüm ülkede paniğe sebep oldu. Elazığ'daki 6,8'lik deprem hem çevre illerden hem de komşu ülkelerden hissedildi.

Doğu Anadolu fay hattının nerelerden geçtiği ise bu depremlerin ardından merak edilmeye başlandı. Tüm uzmanlar Kahramanmaraş Türkoğlu işaret etmemesi üzerine, herkesin gözü Türkoğlu’na çevrildi.

ANADOLU FAY HATTI

Doğuda Karlıova ile batıda Mudurnu vadisi arasında doğu-batı doğrultusunda bir yay gibi uzanır. Dünyanın en aktif ve en önemli kırık hatları arasında yer alan Kuzey Anadolu fay zonunun uzunluğu yaklaşık 1200 km’dir; genişliği ise 100 m ile 10 km arasında değişir.

Elazığ Malatya, Pazarcık, Türkoğlu, Osmaniye ve Hatay’dan denize inen fay hattı aktif ve uzun zamandan beri enerji boşatmadı.

Kahramanmaraş’ta birçok çürük yapı var, Türkoğlu merkezli olacak bir deprem Kahramanmaraş’ta birçok eski binaları yerle bir edecektir.

Özellikle 1984 yılı sonrası kooperatif kanalı ile yapılan demir hakkı verilmeyen, hiç su yüzü görmeyen bugün ayakta zor durarak sallanan birçok bina yerle bir olacaktır.

Bana göre hasar: Türkoğlu’ndan daha fazla Kahramanmaraş merkez de olur.

2014 yılında büyükşehir yasası ile kapanan kasaba belediye çalışanları şehir e göç edince, şehirde konut açığı patlama yapınca yerden mantar biter gibi 1600 civarında yeni yetme müteahhit türedi.

Ben demiyorum: Kalıpçı ustaları söylüyor, ben buradan geçerken karşıdan gidiyorum bu bina o kadar çürük ayakta zor duruyor, demir yok, çimento yok, sulama hiç yok, bugün betonu döktük yarın kalıbı söktük diye de ilave ediyor.

Türkiye ve Kahramanmaraş’ın birinci sorunu bana göre: Kentsel dönüşümdür.

Kentsel dönüşüm adına Kahramanmaraş’ta bugüne kadar bir çivi çakılmadı.

Hayberli bölgesinde toprak kayması sebebi ile afet alını ilan edilerek evler yıkıldı, bu kentsel dönüşüm olmaz, Tekke bölgesinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 25 evi kamulaştırarak yıktı, bu da kentsel dönüşüm sayılmaz.

Birde dükkan yapmak için: Özel sektör tarafından yıkılarak yapılan binalar var ki, buna da kentsel dönüşüm denemez.

Kahramanmaraş Şehircilik müdürlüğü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, karot alarak riskli binaları bir bir tespit yapmalı çok kötü durumda olanlar ise acilen yıkılması gerekir.

Sonra ah ve vah demeyelim, benden söylemesi, deprem gerçeği böyle bir şey.

İyi günler…