Bir süredir Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında yapılan Toplu Sözleşme görüşmeleri gündemdeki yerini koruyor. Bu görüşmeler sürerken sendika tarafından kamuoyuna birkaç açıklama yapıldı. Yaşanan süreç ile ilgili farklı bir algı oluşturuldu.

“İşçiler greve gidiyor” dendi, “işçiler grevde” dendi. Konu mecrasından ayrıldı. İşçilerin alacakları maaşın gündeme gelmesi gerekirken farklı mevzular konuşulmaya başlandı. Aslında amaç bir grup tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Hayretin Güngör’e karşı olumsuz aldı oluşturmak. Ancak işçiler arasında adaletin sağlandığını görmek gerek. Aynı işi yapan iki kişinin farklı maaş alması adalet miydi sizce?

Yürütülen çalışmalarla ilgili geçtiğimiz haftalarda Büyükşehir Belediyesi, Gazeteciler Cemiyet Başkanları ile bir görüşme gerçekleştirdi. Burada ücretlerden performans ölçümü ve kıdeme kadar Büyükşehir Belediyesi’nin yeni dönemde uygulamayı düşündüğü ücret politikası anlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi öncelikle aynı işi yapan personeller arasındaki ücretlendirmeyi daha adil bir hale getirmeyi amaçlıyor. 300’e yakın sınıflandırmanın bulunduğu eski sistemin yerine 11 kriter belirlenmiş. Burada da mezuniyet, ustalık ve asıl işi yapma gündeme alınmış. Yeni yapılan düzenlemeye göre de en düşük işçi maaşı 3 bin 594 TL olmuş. En yüksek maaş da yaklaşık 4 bin 700 TL.

Evet, en düşük maaş 3 bin 594 TL. Bunlara ilave olarak kıdem desteği sağlanacağı belirtilmiş. Hizmet süresi 10 yıldan fazla olan işçi %2,5 daha zamlı alacak maaşını.

Bu ifade de çok önemli. Artık işçiler performanslarına göre zam da alabilecek. Yeni sözleşmede amirlerinin değerlendirmesi sonucu performansı yüksek olan personellere %10 ilave zam da yapılacağı belirtilmiş. Bunun yanı sıra yabancı dil bilgisine sahip personele de 150 – 300 TL arası destek sağlanacağı ifade edilmiş. Yılda 20 yevmiye ikramiyesi ve diğer destekler de sağlanıyor.

Bu şartları şöyle bir ele alalım. Yaklaşık 4 bin kişiyi ilgilendiren bir süreç. Evet, işçilerin alın terinin hakkını alması gerektiğine inanıyoruz. En düşük maaşın 4 bin TL, 5 bin TL olduğu günleri de görürüz inşallah. Ama burada Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmayı da göz ardı etmemek lazım.

Mezuniyet kıstası, kıdem ve performans zamları diğer Büyükşehirlere de örnek olacak gibi gözüküyor. Diğer büyükşehirlere de bakıldığında zaten rakam 3 bin 200 ile 3 bin 800 arasında değişiyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin teklifi de birçok yerel yönetimin üzerinde.

Tekrar ifade etmekte fayda var. Büyükşehir Belediyesi tüm personelin hakkını koruyarak iyi niyetli bir model ortaya koymuş. Buradaki mezuniyet ve performans kriterleri bu şeffaflığı taşıyor. Ve en düşük ücret 3 bin 594 TL. Bu konuyu farklı yerlere çekmenin bir gereği olmadığını düşünüyorum. İşçi kardeşlerimiz için hayırlısı olsun!