Algı Operasyonları çoğu zaman işe yarar !..

Türkiye de Siyasette işe yaramadı: Her seçim öncesi AK Parti ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinden algı operasyonu yaptılar..

Bugünlerde yine hayatında ak partiye oy vermeyenler : “ Bu sefer AK Partiye vermeyeceğim !” diyerek algı operasyonu yapıyorlar ama geçmişten farklı olacağın düşünmüyorum..

Neyse konumuz siyaset değil: Algı Operasyonu ve Ekonomi !..

Para para para ekonomi ekonomi.. para ve ekonomi.

Hatırlayın : Dolar 10 TL olacak diye, Gazetelerde, Televizyonlarda, internet üzerinden, Facebook da yapılan paylaşımları ve sonrasında elinde parası olanın dolar alışına geçmesi üzerine ülkemizde ki ekonomik dalgalanmayı hatırlayın..

2.80 gibi olan dolar uçtu ve 7.20’leri gördük..

Algı operasyonu başarıya ulaşmıştı.. dolar 10 TL olmasa da ekonominin altına dinamit yerleştirilmişti.. o dinamitler bugün tek tek patlamaya başladı.

Dün bir dostumuzun yanına vardım: elindeki parasını , malını satarak 5 TL den 6 TL den 6.50 TL den dolar satın almış.. hatta 7 TL de az bir miktar var diyor.. Bugün dolar 5 TL görmesi üzerine zararı tam tamına 2.5 Milyon TL olmuş.. Kur farkından nakit zararı.. 2.5 milyon Türk Lirası az bir zarar değil..

Bir anlamda burnunu tutsak canı çıkacak.. oysa o dostumuz doların 10 TL olmasını bekliyormuş.. parasını ikiye katlayacaktı.. biraz daha zengin olacaktı.. Bu işin bir yanı..

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sürekli bankalara sesleniyor: İndirin faizi diye.. Yüksek faiz yatırımı durduruyor, imalatı durduruyor, vatandaş şunu demeye başladı.. : Niye iş yeri açayım paramı Bankaya koyarım aylık getirisi bana ölünceye kadar yeter !..

Bağ-Kur SSK işçi derdi ile mi uğraşacağım ! Param bankada dursun diyor ve bugün piyasa‘nın durmasının ana sebebi bu faiz.. Para kazanmak için çalışma paranı bankaya faize yatır..

Faiz de önemli bir konu: Algı operasyonu soncu vatandaşın elindeki kuru para yani nakit para bankalar girdi.. şimdi çıkaramıyor, herkes derin bir kuyuya düştü..

Piyasa değeri 250 bin TL olan bir jeep ki piyasada tutulan bir araç: Çok sıkışmış sahibi haciz gelecek, dün 160 bin TL’ye sattı..

Malını ayağının altına aldı, karizmayı çizdirmemek için !.

Biri sattı , diğeri aldı, işin doğrusu benim ciğerim yandı.. bu aracın değeri 250 bin TL..

Bugün Kahramanmaraş’ta 200 veya 400 bin TL alacağın bir evin aylık kira getirisi 800 TL ile 1200 TL arasında olmaktadır..

Oysa bu parayı bankaya faizli yatırdığın zaman 2 ile 4 bin TL aylık getirisi olmaktadır..

Şunu yapanlarda oldu: evini 200 bin TL ye satıp, bunu bankaya yatırıp ayda 2300 TL kar elde ederken, canım istediği yerde 800 TL kiraya oturum diyenlerde oldu..

Böyle düşünüp yapanlara şunu söylüyorum: Kahramanmaraş’ta mantar gibi birden bire 1600 inşaat şirketi yani Müteahhit firma ortaya çıktı.. çok kötü imalatlar yaptılar inanılmaz ucuza daire sattılar, iflas ederek kaçıp gidenler, gidenler bir bir devam ediyor. Ama eldeki stok fazla imalat olan bu evler bittiği gün Kahramanmaraş’ta 800 TL kiralık ev bulmak şöyle dursun, 600 bin TL ‘ye daire bile bulamayacağız ben bunu bugün açık ve net görüyorum.. bugün 180-200 bin TL satılan daireler en az 500-600 bin TL olacak hani şu : Yüzme havuzlu, spor salonlu kapalı otoparkı olan 4-5 artı bir daireler 1 milyon 2 milyon TL olacak ben bunu görüyorum..

Algı operasyonu ve ekonomi dedik ya :

Piyasalar daraldı.. Dolar artışını fırsat bilen marketler fiyatları yükselttiler.. bu da vatandaşın canını yakmaya başladı.. İnşaat sektöründe zamlar devam ediyor, sürekli fiyat yükseliyor.. duyuyoruz görüyoruz, iflas edip kaçıp gidecek çok fazla kişi var.. çünkü arsa sözleşmesi yaptığı yerde 200 M2 daireyi adam 180 Bin TL satmış 135 metre kare bürüt daireyi 120 TL’ye satmış bu paraya bunun imalatını yapması mümkün değil hepsi bir bir kaçıp gidecek..

Piyasa da para yok, kabul ama: Banka da kağıt üzerinde sanal alemde ekonomi çok iyi.. kasa para dolu ama harcayan yok.. Bu bir gün yıkılacak altında kalacak olanlarda belli..

Küçük esnafın işi çok kötü, Para kazanamıyor ama onlarında kendilerini yenilemeleri gerekiyor.. eski den bakkal çırakları olurdu.. telefonla çırak eve ekmek, süt, yoğurt vs. götürdü o günlere geri dönmek gerekiyor..

Benim gördüğüm şu ki : Yakın zaman da 6.5 TL alınan dolarını bugün için 5 TL den satarak yatırım yapacak piyasa sıcak para girdirecek biri de görülmüyor.. zarar ederse etsin diyor az az satıp yiyor..

Hükümet iş kur üzerinden : Her ne kadar bedava para dağıtsa da , İşsizlik maaşını 9 aya çıkarsa da ekonomi durulacak gibi görülmüyor.. çünkü algı operasyonu ile altımıza yerleştirilen dinamitler bir bir patlıyor.. Örnek Kahramanmaraş’ta inşaat sektörü.. bunun eseri..

Eleştirmek kolay ! çare ne derseniz:

Çare : üretim üretim, faizden kurtularak, üretim yapıp dünyaya satmamız gerekiyor.. sıcak para girmesi gerekiyor ki: biz sıcak parayı ülkemize girdirmemiz gerek ama bizim paralar dışarı kaçıyor.. nasıl mı? .. ABD Merkez Bankası FED faizi, 075, den 3’e çıkarması ile dünyada ki bir çok dolar zengini parasını ABD’ye taşıdı ki bunun sonucu olarak da ekonomik sıkıntı sadece Türkiye de değil dünyanın her yerinde var.. var olmaya da devam edecek.. Bizim için kurtuluş imalat ve satış..

İyi günler..