Peşinen şöyleyim ki: kısalttım, özetledim ancak bu kadar oldu. Biraz uzun oldu sabırla okumanızı diliyorum.

Bir- İstanbul seçimleri ile alakalı Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, konuştukça Ak Parti biraz daha geriye gitti. Özellikle MHP’li seçmen bu sebeple oy vermedi.

İki – Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ,” Seçimlerden sonra Ordu Valisi dava açacak seçilse bile o koltuğa oturamaz!” sözleri sebebi ile Ekrem İmamoğlu’na büyük kayma oldu.

CHP kurmayları şunu söyledi: Sayın Genel başkan sen konuşma sağ seçmenden oy almamız gerek dediler. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul seçimleri ile alakalı son 1 aydan beri çok konuşmadı piyasada görülmedi ve buda tuttu doğru bir politika idi. Büyük farkın bir sebebi de bu oldu.

Ak Parti Genel Başkanı ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönem konuşmaları tepkileri artırdı.

Kimse kusura bakmasın: Halkımız tehdit dilini sevmiyor: 12 Eylül darbecisi Kenan Evren, seçime bir gün kala TRT de “ Siz oyu nereye vereceğinizi biliyorsunuz, sakın hata yapmayın haaaaa “ diyerek parmak sallaması üzerine Turgut Sunalp paşa ve partisi seçimi kayıp etti, Özal bir günde seçim kazandı!

Ekrem İmamoğlu- Binali Yıldırım’ın televizyonda canlı yayına çıkması büyük bir hata idi. Ak Parti burada büyük bir yanlış yaptı.

İkincisi: Bu hata ile 2024 yılında CHP’in Cumhurbaşkanı adayını bugünden ilan eden Ak Parti oldu ki büyük bir hata idi. Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı adayı oldu da geçti bile.

Üçüncü olarak: İstanbul çalışması yerine, Anadolu’ya billboardlara İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım’ın ilanlarının girilmesi çok yanlıştı. Bu ilanları gören vatandaş şunu söyledi: kimin parası ile kime reklam yapıyorsunuz? Sorusu geldi.

Buna karşılık CHP il ve ilçe binalarını da Ekrem İmamoğlu seçim çalışması için para toplantısı mağdur edebiyatını güçlendirdi. Ve de tuttu.

Binali Yıldırım’a yazık oldu!

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, Bakanı, iyi bir mühendis, proje adamı, devleti bilen bir kişi yani bir tarafta 150 kiloluk dev bir adamı karşısında ise 30 kiloluk bir İmamoğlu bu bunun rakibi değildi. Böyle kıymetli bir insanın bu şekilde harcanması yazık oldu.

Dünde yazdım: Ak Partinin İstanbul da yüzde 44 oyu var.

2002 seçimleri Ak Partinin oyu yüzde 43 CHP 24

2007 Erken seçim Ak Parti yüzde 39, CHP yüzde 22

2011 Seçim sonuç: Ak Parti yüzde 46 CHP 29

2014 seçim sonucu Ak Parti yüzde 47

2018 Genel Seçim sonucu: Cumhurbaşkanlığı Ak Parti yüzde 50 CHP 36

2918 Milletvekilliği: Ak Parti 51 CHP 34

Yukardaki rakamlara iyi bakın: MHP den Ak Partiye ne kadar oy geldi.

AK Parti, 2002'den bu yana iktidarda geldiği tüm seçimlerde en yüksek oyu alan parti ancak MHP ile birleşmeden çok fazla oy geldiğine kimse inanmıyor. MHP’liler Ak Partiye oy da vermiyor!

14 Ağustos 2001’de Recep Tayyip Erdoğan genel başkanlığında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi seçimlere ilk defa 3 Kasım 2002’de girdi. O günden bu yana girdiği tüm seçimden başarı ile çıktı.

2002 de AK Parti yüzde 34,28’ 363 milletvekili çıkararak tek başına iktidar oldu. CHP, aynı seçimde oyların yüzde 19,39’unu aldı.

AK Parti, aynı başarıyı 2004’teki yerel seçimlerde de gösterdi. AK Parti bu seçimde de oyların yüzde 41,67 sini alarak bu ikinci seçimden de zaferle çıktı. AK Parti, en yakın rakibi CHP’nin iki katı oy aldı.

Takvimler 22 Temmuz 2007’yi gösterdiğinde geldiğinde Türkiye bir kez daha sandıklara gitti. Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı seçim kararını iptali ve CHP’nin 367 krizi çıkarması erken seçim kararının alınmasına neden oldu. AK Parti, 23. Milletvekili Genel Seçim’inden yüzde 46,58 oy aldı. AK Parti, bu seçimde en yakın rakibi CHP’ye fark atarak iki katından fazla oy aldı. Meclise AK Parti 341 milletvekiliyle girdi. Aynı seçimde CHP ise sadece 112 milletvekiliyle meclise girdi.

Referandumun amacı Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi için anayasa değişikliğinin yapılmasıydı. 21 Ekim 2007’de yapılan referandumda halkın yüzde 68,95’i “evet” diyerek anayasa değişikliğini kabul etti.

Türkiye’deki yerel yönetimleri belirleyen 29 Mart 2009 yerel seçimlerine 19 parti katıldı. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti, oyların yüzde 38,39’sini alarak seçimden birinci parti olarak çıktı. Aynı seçimde CHP ise oyların yüzde 23,08’ünü alarak ikinci parti oldu.

Türkiye 12 Eylül 2010’da yeniden referanduma gitti. AK Parti bu referandumda zamanında yüksek oyla kabul edilen 1982 Anayasası’nda değişiklikler yapmak istedi. Hazırladıkları 26 maddelik bir anayasa paketini hazırlayarak halkın oyuna sundu. Seçmenlerin yüzde 57,9’u anayasa değişikliğini kabul etti.

12 Haziran 2011 genel seçimlerine 17 parti katıldı. Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti bu seçimden de zaferle çıktı. AK Parti, bu seçimde oyların yüzde 49,83’ü gibi yüksek bir oy alarak birinci parti oldu. Meclise 327 milletvekili sokarak iktidarı elden bırakmadı. Aynı seçimde en yakın rakibi CHP ise yüzde 25,98 oy aldı. CHP’nin milletvekili sayısı bu seçimde 135 oldu.

Karanlık dönem: Gezi olayları ve FETÖ’nün 17-25 Aralık kumpası gölgesinde gerçekleştirilen 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti, oyların yüzde 42,87’sini alarak bu seçimde de birinci oldu. Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP ise bu seçimde oyların yüzde 26,34’ünü alarak ikinci sırada yer aldı.

Türkiye 10 Ağustos 2014’te bu kez sadece Cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin adayları Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’tı. Recep Tayyip Erdoğan bu seçimde ilk turda yüzde 51,79 oy aldı. Böylece Türkiye’nin seçimle gelen ilk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.

Türkiye 7 Haziran 2015’te genel seçimler için sandığa gitti. Bu seçimde ilk defa AK Parti Ahmet Davutoğlu başkanlığında seçime gitti. AK Parti bu seçimden de birinci parti çıkarak oyların yüzde 40,87’sini aldı. Seçimden ilk sırada çıksa da bu oy oranı AK Parti’yi tek başına iktidar yapmaya yetmedi. CHP’nin yüzde 24,95 oy alarak ikinci parti olduğu seçimde, muhalefetin koalisyon arayışlarında uzlaşma sağlanamadı. Meclisten seçim kararının çıkmaması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “seçimlerin yenilenmesi” kararını verdi. Türkiye 1 Kasım 2015’te tekrar sandık başına gitti. Bu kez AK Parti, oyların yüzde 49,50’sini alarak iktidarın sahibi oldu.

Anayasa değişikliği referandumu için Türkiye sandık başına 16 Nisan 2017’de gitti. Yürürlükteki parlamenter sistemin kaldırılarak yerine başkanlık sisteminin getirilmesini, başbakanlık makamının ortadan kaldırılmasını ve meclisteki vekil sayısını 550’den 600’e çıkarılması gibi değişiklikleri içeren referanduma halkın yüzde 51,41’i “evet” diyerek kabul etti.

Çok özet olarak yazdım ancak yine de uzun bir yazı oldu. 14 Ağustos 2001’de kurulan, 15 ay sonra 3 Kasım 2002’de girdiği ilk seçimden zaferle çıkan AK Parti bugün iktidardaki 17’nci yılını dolduruyor.

2004’teki yerel seçimlerde aldı. Seçimlerde halk, yüzde 40,2’yle yerel iktidarı da AK Parti’ye verdi. AK Parti, seçimde en yakın rakibi CHP’ye 20 puan fark attı.

CHP’ye 20 puan fark atan Ak Parti İstanbul da seçimleri niye kayıp etti, çok yazılacak söylenecek söz var ama bunu yazan bir yiğitte, Cumhurbaşkanına söyleyecek bir yiğitte yok..

Çok uzun oldu biliyorum

İyi günler