Sevgili Okuyucular, Ergenekon, Balyoz ve KCK operasyonları başlayalı bazıları beş, bazıları ise üç yıl oldu. Bu operasyonlarda gözaltına alınmaların bazıları serbest bırakıldı, bazıları da tutuklandı. Tutuklu olanların bu davaları ülke gündeminin hep önemli maddelerinden birini oluşturdu.

Yaklaşık son bir yıldan beri de YSK izniyle ve halkın oyları ile seçilen tutuklu milletvekilleri tartışması gündemden düşmeyen konular arasında yer aldı.Bu davalar Hem ülke içinde  hem de ülke dışında yankı buldu.

TBMM tatile girmeden hemen önce çıkarılan 3.Yargı paketi ve özel yetkili mahkemelere ilişkin olarak getirilen yeni düzenlemeler tutuklu bulunan milletvekilleri tartışmasını yeniden ana gündeme taşıdı.

Adalet Bakanlığı 3.Yargı paketindeki yasa değişikliğinde “adli kontrol” mekanizması hükmündeki ceza üst sınırının kaldırılması da olduğu için milletvekillerinin serbest kalacağı umudunu doğurdu. Bu umut hafta sonunu bulacak beklentisini doğurdu.

Çünkü, bu yargı paketi ile yaklaşık bir yıldır Silivri de tutuklu CHP’li MHP’li milletvekillerin buradan kurtulmasına çare ve umut doğdu.

 “Adli kontrol” daha önce üç yıla kadar ceza öngören suç isnatları için uygulanabiliyordu. Bu yargı paketi ile üst sınır kalktı. Ancak bazı düzenlemeler ve uygulamalar  “mahkemenin Tekdiri”ne bağlı.

3 .Yargı paketinden sonra şimdi artık mahkemeler çıkan yasaları yorumlayacaklar, gerekçelerine bakacaklar, ellerindeki bilgiler ve kanunlar çerçevesinde kararlarını verecekler.

Bu aşamadan sonra  dikkatler Silivri’de. Ergenekon mahkemesi, CHP’li tutuklu vekil Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın avukatlarının verdiği tahliye taleplerine nasıl bir yanıt verecek.

Bu vekillerin geçen hafta sundukları tahliye taleplerine o hafta karar verilmedi.

Geçtiğimiz günkü duruşmadan da olumlu veya olumsuz yönde bir karar çıkmadı. Şimdi herkes umudunu hafta sonuna bırakmış durumda. Silivri den gelecek habere odaklandı.

Bu durum aslında, uzun zamandır ülke gündeminin tam ortasında durmaktadır. Hem kamuoyunu hem de belli çevreleri meşgul etmekte.

Bu 3. Yargı paketi ile umarız ki bu sorunlar çözümlenir ve Halkın iradesi ile seçilen tutuklu vekillerin çıkması sağlanır, görünen köy bir başka kılavuz istemeden bu yargı paketi ile sonuçlanır.